Ik ben gedoxt. Wat kan ik doen?

Helaas ben ik het slachtoffer van doxing geworden. Ik schaam me dood. Maar wat kan ik nu het beste doen?
Marieke P.

Je hoeft je in ieder geval niet te schamen want iedereen kan het slachtoffer van doxing worden. Maar laten we eerst even ingaan op wat doxing precies is.

Wat is doxing?
Doxing is een vorm van cyberciminaliteit. Het is een afkorting van het Engelse ‘dropping doxs’ (het achterlaten van documenten) en als je zegt dat je bent gedoxt, dan betekent het dat iemand je persoonlijke informatie heeft gestolen. Deze informatie kan overal vandaan gehaald worden: van sociale media tot oude blogs en forums.

Doxing is zeker niet de nieuwste vorm van cybercriminaliteit, het wordt al sinds 1990 gedaan door hackers, maar het is er wel één met potentiële negatieve gevolgen. Als je surft op het internet of gebruikmaakt van allerlei sociale media, dan laat je sporen achter en ook al ben je voorzichtig, toch kan iemand alsnog deze informatie verzamelen en gebruiken voor zijn of haar eigen doeleinden.

Deze openbare informatie kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Hackers kunnen toegang krijgen tot je bankaccount, stalkers leren waar je woont, wildvreemden krijgen toegang tot je telefoonnummer en sociale media, etc. Iemand met kwaadaardige bedoelingen kan deze informatie gebruiken om iemand anders het leven zuur te maken.

Doxing wordt dan ook vaak gebruikt voor pesten. Of het nou gaat om beroemdheden, mensen in je kennissenkring, of kleine kinderen; doxing heeft nare gevolgen.

Kan je doxing voorkomen?
Helemaal voorkomen lijkt onmogelijk maar je kunt het sowieso voor iemand erg moeilijk maken. Deel bijvoorbeeld geen informatie over jouw adres en telefoonnummer online en gebruik tweefactorautenticatie (2FA) op al je accounts. Gebruik vanzelfsprekend sterke en unieke wachtwoorden voor de verschillende online media. En minstens zo belangrijk: open geen toegestuurde online links voordat je zeker weet dat ze opzettelijk zijn verzonden en door iemand die je kent. In geval van twijfel, vraag het! Als ze door een onbekende zijn gestuurd, open ze dan helemaal niet. En ten slotte: ruim je digitale voetafdruk op.

Wat kun je doen als je gedoxt bent?
Stap 1 (we begonnen er al mee) is dat je je niet hoeft te schamen. Geef jezelf niet de schuld van de kwaadwillende bedoelingen van anderen. Zoals gezegd kan iedereen het slachtoffer van doxing worden. Vertel je familie en vrienden wat er aan de hand is, vooral wanneer jouw huis- of werkadres bekend is gemaakt.

De volgende stap die je kunt zetten, is de misbruiker te blokkeren via de beschikbare tools op het platform waar de pesterijen plaatsvinden. En meld bij dat platform ook de misbruiker. Ook belangrijk is om screenshots te maken van alle details die relevant kunnen zijn. Het kan zeker geen kwaad om je verschillende socialemedia-account een tijdje te passeren, maar zorg er in ieder geval voor dat ze privé zijn. Het wijzigen van wachtwoorden is zeker geen overbodige luxe.

Het kan ook zeker geen kwaad om je bank te informeren over wat er speelt; zorg ervoor dat je bankgegevens beschermd zijn. En overweeg of het slim is om contact op te nemen met de politie. Veel intimiderende handelingen zoals stalking en bedreiging zijn al strafbaar. Doxing is op het moment van schrijven nog niet strafbaar maar de overheid is daar wel mee bezig.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden