Hoe zet je pushberichten van je browser uit?

Veel sites bieden je de optie om je up-to-date te houden met behulp van pushnotificaties. Dit doen ze in je browser. Maar deze berichtjes kunnen irritant worden en dus is de vraag: hoe zet je ze uit?

Pushberichten bestaan al een tijdje en de kans is groot dat jij ze ook gebruikt. Als iemand je bijvoorbeeld een bericht stuurt via WhatsApp, dan krijg je daarover een notificatie. Misschien heb je een fitnessapp die je melding stuurt als herinnering om even op de weegschaal te staan. Dit zijn pushnotificaties. Ze heten zo omdat je zelf niet actief ophaalt, maar door de aanbieder naar je apparaat worden ‘geduwd’.

Browser
Tegenwoordig is het ook zo dat individuele sites je pushberichten willen sturen via de browser op je computer. Zo kunnen bijvoorbeeld nieuwssites je meteen op de hoogte houden als er iets gebeurt, tenminste dat is de redenatie. Nu kan het zijn dat je dit soort berichten een keer in het verleden hebt geaccepteerd en dat je er nu vanaf wil. Gelukkig is dit te regelen.

Voor Safari doe je het volgende:
1. Ga naar de menubalk in je browser, druk op Safari en klik op Voorkeuren.
2. Ga naar Websites.
3. Klik hier op Meldingen; nu zie je een lijst met websites.
4. Je kunt nu op de gewenste sites klikken en zeggen dat je meldingen wilt Weigeren.

Voor Chrome doe je dit:
1. Open de browser en druk op de drie verticale knopjes rechtsboven. In het menu dat nu opent, klik je op Instellingen.
2. In de kolom links in de browser klik je op Geavanceerd en dan op Privacy en beveiliging.
3. Nu klik je in de middenkolom op Site-instellingen.
4. Hierna ga je naar Meldingen, dit heeft een icoontje van een bel ernaast.
5. Je ziet nu twee lijsten met sites: een voor sites die al geblokkeerd zijn en de ander voor sites die je hebt toegestaan om jou berichten te sturen. Voor ons gaat het om de lijst onder Toestaan.
6. Naast elke site onder Toestaan staan weer drie verticale puntjes. Klik hierop en selecteer Blokkeren of Verwijderen. Als je klikt op Blokkeren, dan zal deze site je niet weer om toestemming vragen.

En voor Firefox ga je als volgt te werk:
1. Druk op de menuknop, de drie horizontale streepjes rechtsboven.
2. Selecteer Opties.
3. Klik links op Privacy & Beveiliging.
4. Ga naar Toestemmingen.
5. Klik op Instellingen naast Notificaties.
6. Je hebt nu een lijst met websites voor ogen. In deze lijst kun je per site de status veranderen naar blokkeren. Maar je kan ook simpelweg klikken op Alle websites verwijderen. Als je kiest voor blokkeren, dan zullen de sites je niet weer vragen om toestemming, maar beide opties werken om te zorgen dat je geen pushberichten meer krijgen.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden