Hoe zet je een belcontact op je iPhone-thuisscherm?

Hoewel smartphones tegenwoordig echte minicomputers zijn, gebruiken we hem ook nog steeds om… te bellen. Hoe makkelijk is het dan niet om degene met wie je het meeste belt met een fotootje op je thuisscherm te zetten? Een tik op die foto volstaat om verbinding te maken. Hier laten we je stap voor stap zien hoe je die snelkoppeling instelt met de Opdrachten-app op de iPhone.

Natuurlijk, je kunt je telefoon-app openen en de gewenste persoon selecteren in de Favorieten. Maar je smartphone is niets voor niets een persoonlijk apparaat en dus gaan we hem nog wat verder personaliseren, met je eigen favoriete contact op het thuisscherm. Daarvoor gebruiken we de Opdrachten-app die sinds iOS 13.2 op iedere iPhone zit. Met die app maak je snelkoppelingen en kun je taken voor je iPhone automatiseren, zoals het doorgeven van meldingen, automatisch verbinding met een netwerk maken, enzovoort. Hier gaan we een snelkoppeling maken naar een persoonlijk contact.

Er zijn twee mogelijkheden. Als eerste (Methode 1) kun je de snelkoppeling jou de keuze laten geven hoe je die persoon wilt benaderen – met een bericht, een telefoontje of een videogesprek. Als tweede (Methode 2) laat je die snelkoppeling meteen naar de door jou ingestelde optie gaan, in ons voorbeeld: bellen. We tonen je hier beide methodes. Schrik niet, het zijn best een aantal stapjes, maar die zijn allemaal heel eenvoudig te volgen.

Methode 1
Open de Opdrachten-app op je iPhone

vvdw 8 12 1a

Tik linksonder op het icoon voor Opdrachten en ga naar Alle opdrachten.

vvdw 8 12 2a

Ga nu naar de tab Galerie rechtsonder.

vvdw 8 12 3a

Hier vind je allerlei suggesties voor opdrachten die je kunt maken. Wij maken het onszelf makkelijk en tikken 'Contact' in de zoekbalk. Selecteer nu de opdracht Contact op beginscherm.

vvdw 8 12 4a

Tik vervolgens op Configureer opdracht.

vvdw 8 12 5a

Op het volgende scherm tik je op het plusje (+) om de persoon te selecteren voor wie je een snelkoppeling wilt maken. Zoek en selecteer die in je contactenlijst.

vvdw 8 12 6a

Tik nu op Voeg opdracht toe.

vvdw 8 12 7a

Ga nu terug naar de tab Mijn opdrachten en je ziet de vers gemaakte opdracht Contact op beginscherm erbij staan. Tik hierop en houd even ingedrukt om een aantal opties naar voren te halen.

vvdw 8 12 8a

Tik op Details in het menu.

vvdw 8 12 9a

Selecteer nu Zet op beginscherm.

vvdw 8 12 10a

Je ziet nu een voorvertoning van hoe je snelkoppeling er straks uitziet. Die gaan we nu verder personaliseren. Tik op de tekst naast het pictogram om de naam in te stellen die je straks onder de snelkoppeling op je thuisscherm wilt zien. In ons geval: HCC.

vvdw 8 12 11a

Tik nu op het pictogram om een persoonlijke foto of afbeelding toe te voegen aan de snelkoppeling. Je kunt een foto maken met de camera, een bestaande foto kiezen of een bestand selecteren. Wij pakken voor ons voorbeeld een beeldbestandje met daarin het uitroepteken dat je altijd achter het HCC-logo ziet staan. Tik vervolgens op Voeg toe.

vvdw 8 12 12a   bullit uitroepteken hcc

Het contact verschijnt nu met afbeelding op een van je thuisschermen. Maar je wit het natuurlijk op je eerste venster hebben staan. Druk daartoe het pictogram in tot je Wijzig beginscherm ziet staan. De pictrogrammen gaan wiebelen en je versleept de snelkoppeling naar je primaire venster.

vvdw 8 12 13a

Wanneer je nu op het Contact tikt, krijg je de keuze of je een Bericht wilt sturen, wilt bellen of FaceTimen.

vvdw 8 12 14a

Methode 2

Voor een nóg snellere snelkoppeling gaan we nu instellen dat je het contact direct belt wanneer je erop tikt, in plaats van dat je eerst een drietal opties krijgt. Open daartoe opnieuw de Opdrachten-app en ga weer via Mijn opdrachten naar Alle opdrachten.

vvdw 8 12 2aa

Tik op het plusje (+) om een nieuwe opdracht te maken.


vvdw 8 12 16a

Tik op Voeg taak toe.

vvdw 8 12 17a

Je kunt nu zoeken naar de gewenste contactmethode. Maar in ons geval zien we die al staan. Tik bij Bel op het plusje (+) daarachter.

vvdw 8 12 18a

Je ziet nu de taak Bel staan en daarachter [Contact]. Tik daarop en selecteer in de contactenlijst het contact dat we eerder hebben gekozen, in ons geval dus HCC.

vvdw 8 12 19a

Sluit het venster en bij Alle opdrachten is nu Bel HCC toegevoegd. Houd deze opdracht ingedrukt, waarna weer diverse opties worden getoond. Tik weer op Details en selecteer Zet op beginscherm.

vvdw 8 12 20a

Weer zien we de voorvertoning met daaronder de naam en het symbool voor het contact. Tik daarop om de tekst aan te passen en de afbeelding toe te voegen, zoals we eerder hebben gedaan. Tik ten slotte op Voeg toe.
De snelkoppeling verschijnt op het thuisscherm en kun je nu weer verslepen naar je eerste telefoonvenster.

Beide snelkoppelingen staan nu gebroederlijk naast elkaar. De tweede methode – die om direct te bellen, is onze favoriet. De andere snelkoppeling kunnen we eventueel verwijderen door hem ingedrukt te houden totdat de melding Verwijder bladwijzer verschijnt.

vvdw 8 12 22a

Tot slot: je ziet hier ook dat een rond icoontje zoals het HCC-uitroepteken niet heel fraai staat in de groene en roze pictogramstijl voor opdrachten op de iPhone. Volgende keer pakken we toch maar een vierkant plaatje.

 

 

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden