Hoe werkt een DDoS-aanval?

DDoS-aanvallen zijn al langere tijd een probleem voor websites. Een aanval kan een site voor uren tot dagen uit de lucht halen. Maar wat is een DDoS-aanval eigenlijk en hoe werkt het?

DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Als een site te maken heeft met een DDoS-aanval, dan betekent het dat de site het internetverkeer niet meer aankan. Hierdoor wordt de betreffende site trager en kan de site zelfs niet meer reageren op gebruikers.

Botnet
Om een DDoS-aanval uit te voeren, gebruiken hackers heel veel computers om een stroom aan verschillende informatie naar de desbetreffende server te sturen. De server heeft moeite met deze stroom aan informatie en zo komen de sites verbonden aan de server ook in de problemen. Soms werken hackers in grote groepen samen om een DDoS-aanval uit te voeren, maar vaker is het maar één of een paar hackers met een soort leger onder zich. Zo’n leger noemen we een botnet. Een botnet is een netwerk bestaande uit geïnfecteerde computers die gebruikt kunnen worden door een hacker. Meestal weten de eigenaren van zulke computers niet eens dat hun computer deel uitmaakt van een botnet. Met een botnet is een hacker in staat om in zijn eentje een site te bombarderen met informatie.

Symptomen
Als een site of netwerk last heeft van één van de volgende symptomen, dan bestaat de kans dat een DDoS-aanval aan de gang is.
- Het netwerk is verdacht traag.
- De sites die de server beheert, zijn onbereikbaar.
- De sites reageren niet op input.

Het doel van de hacker is vaak om ervoor te zorgen dat bezoekers niet meer gebruik kunnen maken van een site. Op die manier is de hacker in staat om de eigenaar te chanteren voor geld voordat ze de aanval stoppen. Een DDoS-aanval kan zelfs gebruikt worden om de reputatie van een site te beschadigen door de site onbetrouwbaar te laten lijken. Webshops en banken zijn vaak slachtoffer (geweest) van een DDoS-aanval. Sites kunnen ook aangevallen worden vanwege politieke beweegredenen. Een voorbeeld hiervan is de website van de Britse Labour partij.

Preventie
Er zijn manieren om te voorkomen dat je server succesvol wordt aangevallen. Er bestaat specifieke software dat in staat is om dataverkeer te herkennen en op die manier verkeer van een botnet te blokkeren. Een firewall kan voorkomen dat de dataserver misbruikt kan worden van buitenaf. Switches in de server zorgen ervoor dat het internetverkeer langzamer gaat, maar hiervoor wordt het wel makkelijker om het verkeer te scannen en een botnet eruit te halen. Routers hebben tegenwoordig vaak een ingebouwde firewall en daarbij zijn ze ook in staat om dataverkeer te vertragen. Internetverkeer kan door een clean pipe gestuurd worden. De clean pipe analyseert het verkeer dan en laat alleen goedgekeurde gebruikers toe. In het uiterste geval dat bovenstaande methoden niet helpen, dan kan een scrubbing center van dienst zijn. Zo’n center is een betere versie van een clean pipe, maar het verschil is dat een scrubbing center gebruikt wordt als een aanval al bezig is.

Geen van deze methodes zijn honderd procent succesvol. Soms is de enige optie die je hebt, te wachten tot de aanval ophoudt. Wel belangrijk is dat de bescherming tegen DDoS-aanvallen inhoudelijk beter wordt. Het aantal DDoS-aanvallen is jaarlijks langzaam aan het afnemen. Dit komt waarschijnlijk door de verbetering in methoden om je site te beschermen en vanwege de politie die cybercriminelen arresteert.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden