Banner fotowedstrijd scheurkalender

Hoe weet je wat Facebook van je weet?

Facebook is de laatste tijd weer flink in opspraak vanwege de data die het bedrijf van je verzamelt en deelt met commerciële partijen. Maar hoe kom je er nu achter wat Facebook allemaal van je verzameld heeft?

Natuurlijk kun je in je tijdlijn en de geschiedenis in je activiteitlogboek het nodige vinden, maar dat zijn in het algemeen wel zaken waar je je bewust van bent (of was in het geval van activiteit van langer geleden). Maar informatie die niet zomaar beschikbaar is in je account, bijvoorbeeld advertenties waar je op hebt geklikt of de IP-adressen die worden geregistreerd wanneer je je aan- of afmeldt bij Facebook en meer, kun je ook eenvoudig achterhalen.
Welke gegevens je waar kunt vinden, lees je in het overzicht in het Facebook-helpcentrum.

Het enige wat je hoeft te doen is naar je Facebook-account te gaan en een kopie van je gegevens downloaden. Vanwege de mogelijk flinke grootte (ook al je foto’s op je tijdlijn én die je verstuurd hebt via chats, horen erbij) raden we aan dit op je computer te doen en niet op een mobiel apparaat.

fbpijltje

Ga naar je Facebook-instellingen door op het driehoekje rechts bovenaan je pagina te klikken en daar bijna helemaal onderaan het menu Instellingen te kiezen.

Op de pagina Algemene accountinstellingen die je dan te zien krijgt, zie je in het middendeel onderaan Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens.

FCaccountinstellnigen

Klik op de link en volg de instructies. Je moet bijvoorbeeld je wachtwoord opnieuw intypen, om je Facebookarchief te downloaden. Alles wat je op Facebook hebt gedaan wordt dan in verschillende mappen beschikbaar gesteld als download. Je krijgt via e-mail een downloadlink en ook op je Facebookpagina komt een kleine melding.

Even grasduinen door je archief leert je wat Facebook allemaal van je weet.