HCC WebBanner Dit is HCC v1 002

Hoe waterdicht is een waterdichte smartphone?

Veel smartphones zijn tegenwoordig ‘waterdicht’. Maar hoe waterdicht is waterdicht eigenlijk? Kan je telefoon tegen spatwater of kun je hem echt helemaal onderdompelen?

Hoe waterdicht een smartphone is – en trouwens ook de stofdichtheid – wordt aangegeven met een IP-nummer, niet te verwarren met IP-adres. IP staat in dit geval voor International Protection, maar wordt ook vaak Ingress Protection genoemd: (toegangs)beschermingsgraad. Ofwel; in hoeverre is je smartphone beschermd tegen het binnendringen van vreemde elementen, zoals dus water en stof.

De getallen achter de letters IP geven aan in welke mate je telefoon stof- en waterdicht is. Het eerste cijfer geeft de stofdichtheid aan op een schaal van 0 tot 6, waarbij 6 volledig stofdicht is. Het tweede cijfer geeft de waterdichtheid op een schaal van 1 tot 8 en 8 is dan helemaal waterdicht.

IP67 en IP68
Telefoons die waterdicht genoemd worden, hebben in het algemeen een IP-rating IP67 of IP68. Een telefoon met IP67 kan het gedurende een korte tijd (maximaal een half uur) tot een meter diep volhouden en toestellen met IP68 zijn getest tot een diepte van 3 meter. Maar zelfs als je een telefoon hebt met IP68 betekent dit niet dat je er de diepte mee in kunt gaan. De druk die dieper water oplevert, heeft namelijk een behoorlijke invloed op de waterdichtheid. De (rubberen) membranen raken dan meer ‘ingedrukt’ en verliezen zo hun afdichtende werking. Ook wordt vaak gezegd dat je een (IP67) waterdichte telefoon niet moet schudden onder water, omdat hierdoor ook de kans op ‘lekken’ groter zou zijn.

Met een telefoon die IP67 of IP68 gecertificeerd is, hoef je in ieder geval niet te schrikken als je hem in de wc of het (niet al te diepe) zwembad laat vallen. Om te weten of jouw telefoon waterdicht is, zoek je op internet naar de technische specificaties van je toestel.

Let op: Dat een telefoon waterdicht is betekent niet dat de fabrikant het ook toejuicht dat je hem onder water gebruikt. Sterker nog, ook al ís de telefoon waterdicht, als zich waterschade voordoet dan valt dit veelal niet onder de fabrieksgarantie. Je telefoon kan immers best eens gevallen zijn en op het oog geen gebreken vertonen, maar mogelijk is de bescherming wél beschadigd. Wil je je telefoon dus als onderwatercamera gebruiken, dan is dat ondanks de IP-rating in het algemeen wel op eigen risico.

Tip: onder water kun je je touch screen niet gebruiken, dus wil je een foto maken, doe dat dan met behulp van een fysiek knopje. Veelal is de volumeknop hiervoor standaard ingesteld.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden