Hoe verbind je je notebook met het snellere 5GHz wifisignaal?

De meeste apparaten in ons huis die via wifi verbonden zijn met een router/modem, gebruiken een 2,4GHz-signaal. Als je de verbinding tussen een laptop en het internet wil verbeteren, dan kun je eraan denken om je laptop te verbinden via het snellere 5GHz-signaal. Dan moeten natuurlijk wel je modem/ of router en ook de wifi-adapter van je laptop dit ondersteunen. En hoe stel je in dat je laptop verbonden kan worden via een 5GHz-signaal?

De meeste routers beschikken tegenwoordig over dual-band wifi, dit betekent dat ze zowel een 2,4GHz- als een 5GHz-signaal genereren. Het 2,4GHz-signaal is het wifi-signaal waar we bekend mee zijn en het 5GHz-signaal is nieuwer en sneller op kortere afstanden tussen het apparaat en de router. 2,4GHz kan makkelijker door muren heen, waardoor het een goede optie is voor kamers in je woning waar je router/modem niet staat. Staat je apparaat zonder obstakels zoals muren vlakbij je router, dan is 5GHz een betere optie.

Router
De eerste vraag die gesteld moet worden, is of je router daadwerkelijk een 5GHz-signaal genereert. Als je een dual-band router hebt, dan weet je zeker dat je een 5GHz-signaal hebt. Het beste dat je kunt doen voor de zekerheid, is om in de handleiding te kijken of online je router te zoeken en kijken of het meerdere signalen uitzendt of kan uitzenden.

Notebook
Om te kijken of je laptop een 5GHz-signaal kan ontvangen, doe je het volgende:
1. Ga naar het vakje in je taakbalk waarin je in Windows kunt zoeken (het vergrootglas in je taakbalk).
2. Typ hier in of zoek naar Apparaatbeheer
3. Klik op Netwerkadapters in de lijst
4. Zoek in de nieuwe lijst naar een apparaat dat eindigt op Wireless Network Adapter
5. Als je de naam van dit apparaat dat eindigt op Wireless Network Adapter online opzoekt, dan kun je zien of het 5GHz ondersteunt.
Als het antwoord ja is, dan zit je goed. Als het antwoord nee is dan kan je bijvoorbeeld zoeken naar een usb wifi-dongle die dit wel ondersteunt.

Verbinden
Als je router een 5GHz-signaal uitzendt en je laptop het signaal kan ontvangen dan is het verbinden simpel. Klik op het wifi-signaal icoontje op je taakbalk en zoek naar je 5GHz-signaal. Een 5GHz-signaal is meestal te herkennen door een 5G of 5GFz achter de naam van het netwerk: [wifi-naam]_5G of [wifi-naam]_5GHz. Klik erop, vul je wachtwoord in en je bent klaar.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden