Nieuws
Presentatie (in Gorinchem) over hoe spraakherkenning werkt.
6 december 2024
Wanneer zoals nu de zomer ten einde loopt en de houtkachels en allesverbranders weer aangaan, is dat direct merkbaar in de luchtkwaliteit. Ook files zorgen voor plaatselijke luchtverontreiniging. En in het voorjaar is de hoeveelheid pollen in de lucht belangrijke informatie voor mensen met hooikoorts. Op de computer én op de smartphone kun je heel gemakkelijk en snel de lokale Luchtkwaliteitsindex (LKI) van BreezoMeter checken. Op de iPhone zit die functie zelfs ingebakken, op Android-telefoons pakken we er een app bij. Zo werkt het!
De hoeveelheid fijnstof, ozon en stikstofdioxide zijn belangrijke graadmeters voor de luchtkwaliteit. Belangrijke informatie voor mensen met bijvoorbeeld een verminderde longcapaciteit. Voor hooikoortspatiënten is de hoeveelheid stuifmeel relevant. Beide factoren – verontreiniging en pollen – zijn zichtbaar op de site en in de apps van BreezoMeter.
Dit bedrijf werd opgericht toen klimaatwetenschapper Ran Korber en zijn zwangere, astmatische echtgenote in 2014 wilden verhuizen naar de stad in Israël met de minste luchtverontreiniging. Toen bleek dat dat soort informatie niet beschikbaar was, ging Korber het maar zelf doen. Inmiddels is BreezoMeter een groot bedrijf, dat met meer dan 47 duizend sensoren de actuele luchtkwaliteit in ruim honderd landen meet, waaronder ook in Nederland. Aangevuld met data van lokale sensoren, satellieten en weer- en verkeersinformatie brengt het bedrijf ook modellen uit en doet het voorspellingen voor de komende dagen.
Actuele website
De kaart op de website van BreezoMeter geeft de actuele luchtkwaliteit aan van de plaats of regio waar je op zoekt. In de tabbladen kun je kiezen tussen Luchtkwaliteit en Pollen. In Haarlem, waar het HCC-kantoor zit, zijn twee kleine gele gebieden te zien waar de luchtkwaliteit beduidend lager is. Voor degene die plaatselijk bekend is: deze zijn rechtstreeks te herleiden naar het drukke verkeer op de Randweg en de uitvalsweg richting Amsterdam.
Aan de linkerkant onder de tabbladen is de lokale luchtkwaliteit met een cijfer weergegeven, hier dus een 4. BreezoMeter stemt zijn waarden af op nationale instanties. Zo komt deze schaal van 1 t/m 11 overeen met de Luchtkwaliteitsindex (LKI) zoals die is opgesteld door het RIVM, zie hieronder. De waarden zijn weergegeven voor NO2 (stikstofdioxide), O3 (ozon), PM10 en PM2,5 (fijnstof). Klik je op de website op het pijltje naast LKI, dan kun je ook kiezen voor BreezoMeters eigen Air Quality Index die wereldwijd wordt toegepast.
Weer & Kaarten op de iPhone
Sinds iOS 14.7 zijn de data van BreezoMeter geïntegreerd in de Weer- en Kaarten-apps op de iPhone (ook op de iPad).
Open de Weer-app. Onder de weersverwachting van de komende dagen zie je dezelfde 4 staan als die we op de site zagen. Onder de schaal van 1 t/m 11 kun je op Meer gegevens van BreezoMeter tikken om een gedetailleerd overzicht te krijgen met dezelfde informatie als op de website.
In de Apple Kaarten-app zie je rechts onderaan een klein venster met de temperatuur en het LKI-cijfer. Houd je vinger even op dit venstertje en een uitgebreider venster opent, dat op zijn beurt weer doorlinkt naar de Weer-app met uitgebreidere informatie
Android-app
Op Android-smartphones maak je gebruik van de BreezoMeter-app die je in Google Play vindt. De gratis versie bevat kleine advertenties, die je met een Premium-abonnement kunt afkopen voor een - nogal fors - bedrag van € 2,90 per maand. De kaart op de telefoon geeft iets minder informatie dan de webversie en bovendien vind je hier het rapportcijfer alleen in BreezoMeters eigen schaal, niet in de LKI.
Wil je niet alleen de luchtkwaliteit kunnen checken, maar ook meldingen krijgen wanneer er lokaal iets aan de hand is, dan moet je meldingen toestaan en continue je locatie delen met BreezoMeter, in plaats van alleen bij gebruik van de app.
RIVM
Om de plaatselijke luchtverontreiniging te achterhalen, kun je ook direct bij onze eigen RIVM terecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft zijn luchtmetingen uitbesteed aan Luchtmeetnet.nl, dat de kwaliteit met zo’n honderd meetpunten in de gaten houdt. De informatie op deze site is beduidend minder fijnmazig dan die van BreezoMeter, terwijl de schaalindeling van deze dienst wel wat gedetailieerder is. Luchtmeetnet houdt zich bovendien alleen met verontreiniging bezig, niet met stuifmeel.
Én, om op de eerste zin in dit stukje terug te komen, ook over houtstook geeft het RIVM in de Veelgestelde vragen nadrukkelijk geen informatie. Het stoken van houtkachels is daarvoor te plaatselijk en onvoorspelbaar!
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden