Hoe stop je aanstootgevende inhoud in Instagram?

Wie actief is op Instagram en een openbaar account heeft, loopt er ongetwijfeld tegenaan: reclame, aanstootgevende en andere ongewenste berichten. Gelukkig is er ook wat tegen te doen. We lopen de Instagram-instellingen met je door om de boel een beetje te filteren.

“Wil je een nieuw vriendinnetje???” “Wil je ook influencer worden en héél veel geld verdienen???” Helemaal vrij blijven van ongewenste berichten is een utopie, gezien de enorme hoeveelheid Instagram-gebruikers en de algoritmes die het programma op je loslaat. Je kunt natuurlijk je account op privé zetten. Wil je dat niet omdat jijzelf de wereld ook iets wilt tonen, dan helpen onderstaande stappen om de stroom aan vervelende boodschappen een beetje in te dammen.

Open de Instagram-app op je smartphone (in dit geval een iPhone) en ga naar je profiel door op het icoontje rechts onderin te klikken.


Insta 1

Tik vervolgens op het hamburgermenu - de drie horizontale streepjes rechts bovenin - en ga daarna naar Instellingen. Tik vervolgens op Privacy. Onder het kopje Interacties vind je de instelling Opmerkingen.

Insta 4

 

Filteren
Om aanstootgevende berichten tegen te houden, moet je in het onderdeel Filters zijn.

Zodra je de bovenste optie Aanstootgevende opmerkingen verbergen inschakelt, probeert Instagram automatisch ongepaste berichten op te sporen voordat ze je bereiken en blokkeert deze met behulp van op kunstmatige intelligentie gebaseerde filters. Deze instelling is niet alleen van toepassing op het Opmerkingen-gedeelte van je berichten, maar ook op reacties die je ontvangt in je story’s en in de chat-commentaren op je video's.

Insta 7

Instagrams ingrijpen is nooit voor honderd procent waterdicht en er zullen altijd aanstootgevende berichten door het net blijven glippen. Maar omdat het algoritme achter de filters voortdurend blijft leren op basis van wat jij en andere gebruikers opgeven, zal het na verloop van tijd zeker beter worden.

De tweede optie di je hierboven ziet, is Handmatig filter, dat zoals de naam al aangeeft, je de mogelijkheid biedt om woorden of zinnen te kiezen die jij als aanstootgevend bestempelt. Wanneer Instagram een opmerking ziet die een van deze woorden bevat, zal het die blokkeren.
Wanneer je dit handmatige filter inschakelt, toont Instagram een tekstveld waarin je de ongewenste woorden invoert. Hier hebben we voor het gemak maar even de termen “girls” en “influencer” aangehouden, die aansluiten bij de voorbeelden bovenaan dit verhaal. Als je meer dan één woord wilt toevoegen, en die kans is groot, vergeet dan niet om ze te scheiden door een komma.

Rapporteren
Tot slot: onder Handmatig filter vind je ook een derde optie met de naam Meest gerapporteerde woorden filteren. Als je deze optie activeert, worden de woorden en zinnen die vaak voorkomen in de opmerkingen die je aan Instagram hebt gerapporteerd als spam, verwijderd.
Om een opmerking aan het sociale netwerk te rapporteren, tik je eenmaal op de gewraakte opmerking om hem te markeren en selecteer je vervolgens de knop Uitroepteken in de bovenste menubalk.

Insta uitroepteken

 

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden