Hoe stop je aanstootgevende inhoud in Instagram?

Wie actief is op Instagram en een openbaar account heeft, loopt er ongetwijfeld tegenaan: reclame, aanstootgevende en andere ongewenste berichten. Gelukkig is er ook wat tegen te doen. We lopen de Instagram-instellingen met je door om de boel een beetje te filteren.

“Wil je een nieuw vriendinnetje???” “Wil je ook influencer worden en héél veel geld verdienen???” Helemaal vrij blijven van ongewenste berichten is een utopie, gezien de enorme hoeveelheid Instagram-gebruikers en de algoritmes die het programma op je loslaat. Je kunt natuurlijk je account op privé zetten. Wil je dat niet omdat jijzelf de wereld ook iets wilt tonen, dan helpen onderstaande stappen om de stroom aan vervelende boodschappen een beetje in te dammen.

Open de Instagram-app op je smartphone (in dit geval een iPhone) en ga naar je profiel door op het icoontje rechts onderin te klikken.


Insta 1

Tik vervolgens op het hamburgermenu - de drie horizontale streepjes rechts bovenin - en ga daarna naar Instellingen. Tik vervolgens op Privacy. Onder het kopje Interacties vind je de instelling Opmerkingen.

Insta 4

 

Filteren
Om aanstootgevende berichten tegen te houden, moet je in het onderdeel Filters zijn.

Zodra je de bovenste optie Aanstootgevende opmerkingen verbergen inschakelt, probeert Instagram automatisch ongepaste berichten op te sporen voordat ze je bereiken en blokkeert deze met behulp van op kunstmatige intelligentie gebaseerde filters. Deze instelling is niet alleen van toepassing op het Opmerkingen-gedeelte van je berichten, maar ook op reacties die je ontvangt in je story’s en in de chat-commentaren op je video's.

Insta 7

Instagrams ingrijpen is nooit voor honderd procent waterdicht en er zullen altijd aanstootgevende berichten door het net blijven glippen. Maar omdat het algoritme achter de filters voortdurend blijft leren op basis van wat jij en andere gebruikers opgeven, zal het na verloop van tijd zeker beter worden.

De tweede optie di je hierboven ziet, is Handmatig filter, dat zoals de naam al aangeeft, je de mogelijkheid biedt om woorden of zinnen te kiezen die jij als aanstootgevend bestempelt. Wanneer Instagram een opmerking ziet die een van deze woorden bevat, zal het die blokkeren.
Wanneer je dit handmatige filter inschakelt, toont Instagram een tekstveld waarin je de ongewenste woorden invoert. Hier hebben we voor het gemak maar even de termen “girls” en “influencer” aangehouden, die aansluiten bij de voorbeelden bovenaan dit verhaal. Als je meer dan één woord wilt toevoegen, en die kans is groot, vergeet dan niet om ze te scheiden door een komma.

Rapporteren
Tot slot: onder Handmatig filter vind je ook een derde optie met de naam Meest gerapporteerde woorden filteren. Als je deze optie activeert, worden de woorden en zinnen die vaak voorkomen in de opmerkingen die je aan Instagram hebt gerapporteerd als spam, verwijderd.
Om een opmerking aan het sociale netwerk te rapporteren, tik je eenmaal op de gewraakte opmerking om hem te markeren en selecteer je vervolgens de knop Uitroepteken in de bovenste menubalk.

Insta uitroepteken

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden