Nieuws
Interessante presentatie "eigen privé cloud op een Raspberry Pi"
14 december 2024
Afgelopen maandag was het weer zover, het maandelijkse luchtalarm en tegenwoordig ook de melding op je smartphone, om te testen of het alarm overal werkt. Op veel mobiele telefoons is dit al ingesteld, maar wat als dit niet zo is?
Op de meeste mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht staat NL-Alert al ingesteld, maar dat geldt niet voor alle telefoons en zeker bij iets oudere modellen is dat niet standaard.
Afgelopen maandag zond de overheid om 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Als je het controlebericht ontvangen hebt, weet je zeker dat jouw mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert. NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag, explosiegevaar of noodweer.
Iphone
Vaak is de functie NL-Alert al ingesteld, maar om te bekijken of deze meldingen inderdaad zijn ingeschakeld op je iPhone, neem je de volgende eenvoudige stappen: ga naar Instellingen en kies Berichtgeving. Scroll vervolgens omlaag naar Noodmeldingen. Zet het schuifje op aan, als het niet al op aan stond. Als het goed is, ontvang je dan de volgende keer ook het NL-Alert controlebericht. Mocht je de noodmeldingen weer uit willen zetten, dan doe ja dat op de hiervioor beschreven manier, maar dan zet je het schuifje uiteraard op uit. Let op: je krijgt dan geen NL-Alert als zich een noodsituatie voordoet.
Android
Bij veel Android-toestellen zal deze functie al aan staan, maar om het zeker te weten, kun je het nog even checken. Dan kun je het meteen inschakelen als het niet aan stond, of andersom. Omdat Android op veel verschillende merken smartphones draait, zullen de exacte instellingen wel wat van elkaar afwijken.
Bij Samsung-toestellen – die overigens in het algemeen ‘gewoon’ de term Noodwaarschuwing gebruikt, vind je de instelling in Berichten en dan via de knop Opties of Meer onder Instellingen, Instellingen noodwaarschuwing. Zet het schuifje Testberichten voor noodwaarschuwingen op aan. Hier vind je overigens ook Amber alerts die berichten over ontvoerde kinderen.
Geen mobiele telefoon
Maar wat nou als je geen mobile telefoon heb,t je mobiele telefoon kan geen NL-Alert ontvangen of je teelfoon staat uit? NL-Alert maakt deel uit van een pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten in geval van een noodsituatie, zoals de welkbekende sirenes (in elk geval toot 2020), geluidswagens, regionale calamiteitenzenders en sociale media. In het geval van een noodsituatie kun je ook via deze andere middelen worden geïnformeerd. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die een NL-Alert ontvangen bij een noodsituatie ook direct de mensen om hen heen, zoals collega’s, klasgenoten en familie, informeren. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, breidt NL-Alert uit naar aanvullende kanalen, zoals digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro.
Cell broadcast
Nuttig om te weten is dat bij een aantal toestellen de term ‘Cell Broadcast’ gebruikt wordt. Dat is overigens niet voor niets. Het systeem werkt namelijk niet met sms-berichten, maar met een techniek die cell broadcast heet. De tekstberichten worden via de zendmasten van alle providers naar mobiele telefoons gestuurd, een beetje zoals de ouderwetse radio. En daarom werkt het ook als het mobiele netwerk overbelast is.
Instelhulp
Gelukkig heeft de overheid het je makkelijker gemaakt door een instelhulp voor NL Alert op te tuigen, waar je voor alle mogelijke merken en modellen precies verteld wordt hoe je het doet.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden