Hoe maak je eenvoudig een Windows-herstelschijf?

Er wil nog wel eens wat misgaan met de computer. Gaat er flink wat mis met Windows, dan is het handig als je een Windows-herstelschijf hebt die je systeem weer herstelt. Hoe maak je die?

Door Dennis van Houts en Rob Coenraads

Het kan gebeuren dat er iets misgaat in het besturingssysteem van je computer: het kan vastlopen door een programma dat niet meer goed functioneert, je krijgt last van een virus of je wilt gewoon een frisse start maken. Daarvoor is een Windows-herstelschijf bijzonder handig. Wij laten je in drie stappen zien hoe dat doet.

Media Creation Tool
Met het installatieprogramma van Windows is het ook mogelijk om een back-up te maken van je systeem. Ga daarvoor naar de downloadpagina van Windows en klik op de blauwe button Hulpprogramma nu downloaden. Je kunt het programma Media Creation Tool nu downloaden, opslaan en uitvoeren, waarna het programma geïnstalleerd wordt.

De juiste versie
Na installatie van de Media Creation Tool, krijg je twee keuzes te zien. Kies voor Installatiemedia (usb-stick, dvd of ISO-bestand) voor een andere pc maken. Vervolgens moet je de taal, architectuur en versie selecteren. Doe dit met zorg! Heb je namelijk een code voor een Engelse 32bits-versie van Windows, dan kun je met diezelfde code geen Nederlandse 64bits-versie installeren. Om te controleren welke versie je hebt, klik je linksonder in je Windows-scherm op het vergrootglas, typ ‘systeem’, klik op Systeem Configuratiescherm en kijk bij Type systeem.

Kom je er niet uit of twijfel je? Vink dan onderaan in het scherm waar je taal, architectuur en versie moet selecteren, de optie Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc aan, zodat je in ieder geval een installatiemedium hebt voor de computer waar je dit programma op uitvoert.

Opslaan
Tot slot kies je hoe en waar je de installatietool op wilt slaan: op een usb-stick of als iso-bestand. Wij adviseren een lege usb-stick van minimaal 16 GB (de door Microsoft geadviseerde 8 GB kan weleens te krap zijn en foutmeldingen geven). Je kunt er ook voor kiezen om een iso-bestand te maken, waarmee je vervolgens een dvd kunt branden. Vink de optie van je keuze aan en de Media Creation Tool downloadt de Windows-versie. Dat duurt wel even, maar je kunt je computer in de tussentijd gewoon blijven gebruiken.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden