Hoe maak je een IP-camera van je oude Android-telefoon

De kans is groot dat je ergens thuis nog wel een oude smartphone hebt liggen. Zonde om weg te gooien... Maak er een beveiligingscamera van!

De Play Store staat vol met applicaties waarmee je beelden kunt opnemen, maar we zoeken natuurlijk een app die gratis is en eenvoudig in gebruik. Ook is belangrijk dat de app video's live kan streamen. Zo komen we terecht bij de app IP Webcam.

Starten bij opstarten
We willen graag dat IP Webcam meteen opstart zodra we de telefoon opstarten. Dat is handig als je telefoon onverhoopt moet herstarten, wat zeker in oudere telefoons snel gebeurt bij oververhitting. Zet hiervoor het vinkje achter Stream on device boot aan. Veel instellingen die je in de app vindt, kun je ook regelen vanuit de browser. Als je de camera altijd automatisch wil laten starten, kun je dat het beste van tevoren al instellen vanuit de app..
Let op: zorg dat je je schermvergrendeling hebt uitgeschakeld.

Beveiliging
Onder de sectie Connection settings kun je kiezen hoe je je camera wil bereiken. Als je je camera van ergens anders wil benaderen is het verstandig hier een gebruikersnaam en wachtwoord in te stellen. Zo weet je zeker dat niemand anders op je camera kan meekijken.

Stream starten
Nu kunnen we de stream starten. Om een stream te starten ga je in het hoofdmenu van de app helemaal naar onderen en tik je op Start server. Je kunt de stream van overal ter wereld openen via je browser. In de stream zie je nu belangrijke informatie staan, maar waar je vooral op moet letten is het ip-adres onderin. Als je naar die url toe gaat, kun je de stream vanuit een browser bekijken (nadat je je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevoerd).

Inzoomen
In de browser kun je nog verschillende instellingen aanpassen die je ook in de app kunt wijzigen - dat is vooral handig als je niet fysiek bij je telefoon kunt. Je kunt hier instellen dat je de achter- of juist de voorcamera opent, je kunt de beeldkwaliteit veranderen (klik daarvoor ook op Advanced settings) en je kunt het beeld inzoomen.

Als je de stream ook echt wil starten, kies je bovenin bij Video renderer voor één van de video-opties.
Let op: Flash is niet erg veilig is en met je browser kun je beeld perfect via html5 streamen.

Let ook op:

•    Een telefoon die constant blijft streamen gaat snel door zijn accu heen. Zorg daarom dat je de telefoon altijd van stroom voorziet.
•    Zorg dat je de meest recente versie van je besturingssysteem hebt of overweeg een custom ROM zoals LineageOS te installeren. Dat is niet alleen stabieler, maar ook veilig.
•    Koop een telefoonhouder zoals voor in de auto, zodat je de telefoon stabiel op één plek kunt neerzetten.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden