Banner fotowedstrijd scheurkalender

Hoe maak je automatische back-ups?

Automatisch backups maken is de slimste manier om je te beschermen tegen ransomware. Maar hoe zorg je nou voor een automatische back-up in Windows 7 en Windows 10?

In dit artikel leggen we je precies uit hoe je dat doet in de vorm van een workshop. Deze workshop is een vervolg op de Vraag van de Week Wat doe je als je slachtoffer bent van ransomware.

Door Tijs Hofmans

NB Als je op een foto klikt, zie je een uitvergroting waarop een en ander goed te zien is.

Windows 7

Backup Windows7 ransomware 1   Backup Windows7 ransomware 2
1) Ga naar Configuratiescherm en klik daar onder Systeem en beveiliging op Een back-up van uw computer maken.   2) Ga naar Back-up instellen.

 

Backup Windows7 ransomware 3   Backup Windows7 ransomware 4
3) Selecteer in het pop-up-menu op welke schijf je de back-up wil maken.   4) Je kunt vervolgens selecteren van welke mappen je de back-up wil maken (via Zelf bepalen).

 

Backup Windows7 ransomware 5  
5) In het volgende scherm kun je met de knop Schema wijzigen kiezen hoe vaak je een back-up wil maken, en op welk tijdstip dat moet.  

Je keert nu automatisch terug naar het eerste scherm, waar je de instellingen nog eens kunt regelen.

Windows 10

Backup Windows10 ransomware 1    Backup Windows10 ransomware 2 
1) In Windows 10 gaat het maken van back-ups iets anders. Ga daarvoor naar Instellingen, en klik daar op Bijwerken en beveiliging.   2) Onder Back-up kun je kiezen om automatisch een back-up te maken. Via Station toevoegen kun je een schijf toevoegen (bijvoorbeeld een usb-stick of een netwerkschijf) waar je de back-ups naar maakt.

 

Backup Windows10 ransomware 3    Backup Windows10 ransomware 4 
3) Zet het schuifje met Automatisch back-ups maken van mijn bestanden op Aan.   4) Je kunt hier kiezen voor extra opties, zoals het selecteren welke mappen je wilt backuppen (of welke juist niet), en hoe vaak dat moet gebeuren (dagelijks, wekelijks of maandelijks).

 

Backup Windows10 ransomware 5  
5) Als je liever back-upt naar een netwerkschijf, kan dat via Configuratiescherm -> Systeem en beveiliging -> Bestandsgeschiedenis -> Station selecteren. Met de knop Netwerklocatie toevoegen kun je hier kiezen voor een netwerkschijf.  

 

Je maakt nu regelmatig een automatische back-up van je bestanden. Let wel nog even op de volgende dingen om je echt goed te beschermen tegen ransomware:

 1. Maak ze regelmatig
  Een valkuil bij het maken van backups is dat je ze regelmatig moet maken, anders kun je veel recente bestanden verliezen. Het is daarom slim om backups automatisch te maken, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Windows heeft een ingebouwde tool om dat te doen.
 2. Bewaar back-ups offline
  Sommige ransomware kan zich via het netwerk verspreiden naar netwerkschijven of andere computers. Bewaar backups dus niet alleen op je NAS, maar ook offline.
 3. Test je back-ups regelmatig
  Weinig dingen zijn zo naar als ontdekken dat de backups die je hebt gemaakt helemaal niet werken. Controleer daarom regelmatig of je backups wel goed zijn. Is je harde schijf niet beschadigd? Kun je de bestanden gewoon openen? Werkt de backup-software allemaal nog? Heb je wel de juiste bestanden?
 4. Scan je systeem voor je ze terugzet
  Zorg dat je eerst je systeem scant met een virusscanner of een herstelpunt terugzet voor je je backups gebruikt. Als de ransomware nog ergens op je systeem staat kun je namelijk ook je backups kwijt raken, en dat wil je natuurlijk niet hebben!

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden