
Nieuws
De iPhone 15 Pro Max: een triomf van geavanceerde computerhardware
20 september 2023
Een kloon-kopie is een echte 1-op-1 kopie van een harde schrijf of ssd waarbij er sector-voor-sector wordt gekopieerd. Werkelijk alles gaat mee... Zo'n kloon-kopie maak je als Windows 11 - bijvoorbeeld - helemaal compleet is geïnstalleerd en goed functioneert. Zo kun je terugvallen op een goed werkend 'iets'. Ook kun je zo'n kloon-kopie maken als je een hdd wilt vervangen door een ssd of je ssd door een groter exemplaar. Hoe maak je zo’n kloon-kopie?
Een kloon-kopie is iets anders dan een back-up: die bevat alleen de (persoonlijke) bestanden die je veiligstelt. Een kloon omvat ook het besturingssysteem en de geïnstalleerde programma's. Handig om alles in één bij de hand te hebben.
Zo'n kloon-kopie bewaar je op een opslagmedium en het meest voor de hand ligt dan een grote goedkope externe harde schijf. Supersnel hoeft die externe harde schijf niet te zijn, want je gaat deze naar verhouding maar zelden gebruiken. Zo'n externe harde schijf moet sowieso groter zijn dan de harde schijf of ssd waarvan je een kloon wilt maken. Ga maar eens op zoek, dan kom je vanzelf wat harde schijven tegen waarvan je je afvraagt waarom het zo goedkoop kan (afbeelding 1)! Een HDD van 4 TB heb je al voor weinig tientjes. En wedden dat de ssd die je wilt klonen, niet groter is dan 1 TB? Welnu, dan kun je daar zonder meer vier kloon-kopieën van maken als je inderdaad met zo'n externe harde schijf van 4 TB aan de slag gaat.
Een voorbeeld van een - extreem - goedkope externe harde schijf van maar liefst 4 TB
Stappenplan
Nu is het tijd geworden om daadwerkelijk te gaan klonen. Een mooie tool die je daarvoor kunt gebruiken is Macrium Reflect Free. Download en installeer daarvan maar eens een kopie. Even opgelet, want je wilt gebruikmaken van de gratis niet-commerciële versie van deze software. Daarbij dien je je e-mailadres te gebruiken voor de registratie en de concrete download.
In het e-mailbericht dat je vervolgens krijgt, vind je dan de registratiecode en de downloadlink. Via die downloadlink haal je het installatieprogramma binnen wat je even later laat runnen.
Het installatieprogramma van Macrium Reflect Free haalt de gewenste bestanden binnen
Doorloop alle installatiestappen en herstart je computer. Daarna kun je Macrium Reflect Free in het Start-menu terugvinden. Macrium Reflect Free is vervolgens snel gestart. Even opgelet, want je zult zien dat je lokale hdd/ssd meteen wordt opgepakt door het programma. Zeer waarschijnlijk is die lokale schijf in meerdere partities onderverdeeld en als de kloon-kopie compleet moet zijn, dan selecteer je alle partities. Meteen daarna klik je op de knop Clone this disk.
Het is wel belangrijk dat je alle partities selecteert. Je wilt tenslotte een complete kloon-kopie maken.
Met een druk op de knop Next geef je aan wanneer het kopiëren mag beginnen en een druk op de knop Finish is dan voldoende om Macrium Reflect Free aan de gang te zetten.
Andere optie: disk-image
Naast Clone this disk zie je ook de optie Image this disk. Hiermee komen we op een essentiële tweesprong, want (1) een kloon-kopie gaat direct 1-op-1 naar de nieuwe hdd/ssd, terwijl (2) een image-kopie wordt weggeschreven als een bestand. In beide gevallen gaat het om dezelfde data, maar (1) een kloon-kopie kan direct in gebruik worden genomen en (2) een image-kopie zal later apart moeten worden teruggehaald.
Wil je zo’n image-kopie maken, dus valt je keuze dus op Image this disk. Meteen daarna kun je instellen op welke plek de image-kopie mag worden neergezet. Dat kan op de al genoemde grote externe harde schijf, maar ook naar een NAS die actief is binnen je netwerk (afbeelding 5).
We gaan een disk-image van de lokale ssd maken. Dat doen we in dit geval naar G:.
Daarna is het even afwachten totdat de image-kopie veilig is weggezet. En het terughalen van zo'n image-kopie? Welnu, dat is weer een ander verhaal dat we de volgende keer zullen vertellen!
AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows
Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.
Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.
Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.
Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.
Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.
Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.
019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant
Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.
Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.
Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:
Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!
Aanmelden