Hoe leeg ik automatisch de Prullenbak in Windows 11?

Op je computer verwijder je regelmatig bestanden met documenten, foto’s, video’s etc. Maar deze worden nooit automatisch helemaal van je computer verwijderd als ze in de Prullenbak worden geplaatst. Het voordeel is dat je ze nog kunt terughalen, het nadeel is dat voor je het weet die Prullenbak (en dus je computer) helemaal volloopt. Gelukkig kun je dat in Windows 11 makkelijk automatiseren. Lees hier hoe.

Schermafbeelding 2022 02 23 142112Natuurlijk kun je als vanouds met de rechtermuisknop op de Prullenbak klikken en dan Prullenbak leegmaken kiezen. De ouderwetse manier, zeg maar. 

Windows heeft echter ook een tool die automatisch bestanden verwijdert, niet alleen die in de Prullenbak, maar ook oude back-ups, tijdelijke bestanden (temp files) en downloadbestanden. Opslaginzicht heet die tool, hij bestond al in Windows 10 en is met succes geprolongeerd naar Windows 11. Hiermee stel je in óf en hoe vaak je Prullenbak- en andere bestanden wilt laten verwijderen.
Deze tool is niet automatisch geactiveerd, dus dat gaan we hier handmatig doen.

 

Stap 1. Instellen

In Windows 11 heeft de tool een eigen plek gekregen onder de opslaginstellingen. Ga naar het instellingenmenu met de toetsenbordcombinatie Windows-toets + I. Klik vervolgens op Systeem en op Opslag. In het volgende scherm vind je Opslaginzicht terug.

opslaginzicht instellingen

 

Zet het schuifje bij Opslaginzicht op Aan.

 

Stap 2. Opties

Op de Opslaginzicht-pagina vind je de optie Gebruikersinhoud automatisch opschonen. Die schakelaar staat nu op Aan. Daarboven vink je desgewenst de optie Tijdelijk bestanden opschonen aan. 

Je kunt vervolgens kiezen hoe vaak je Opslaginzicht automatisch aan het werk wilt zetten met de zogenoemde Opschoningsschema's. Standaard is dat wanneer je opslagruimte op dreigt te raken. Maar je kunt Opslaginzicht ook volgens planning elke dag, week of maand aan de slag laten gaan. 

Onder Gebruikersinhoud automatisch opschonen stel je in hoe vaak je de Prullenbak wilt laten legen, waarbij je kunt kiezen tussen Nooit (dan doe je dat dus voortaan handmatig), 1, 14, 30 (standaard) of 60 dagen.

Daaronder stel je een zelfde schema in voor bestanden in de Downloads-map en je eventuele cloudopslag. Voor de zekerheid staat deze optie standaard ingesteld op Nooit.

opslaginzicht instellingen 2

Druk ten slotte op de knop Opslaginzicht nu uitvoeren om meteen op te ruimen. Je krijgt dan ook te zien hoeveel schijfruimte je hebt vrijgemaakt. Handig toch?

 

 

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden