Hoe krijg ik mijn door Flash verouderde usb-sticks weer aan de praat?

Met de laatste Windows-update is Adobe Flash Player nu volledig uitgefaseerd. Dat is goed nieuws voor de beveiliging van je computer, maar slecht nieuws voor wie nog met Flash-gebaseerde beveiligde usb-sticks werkt. Gelukkig hoef je die niet altijd weg te gooien: Verbatim heeft nu een update naar HTML5 gedeeld voor zijn Secure Pro-sticks. Hij staat niet op de Verbatim-website, maar hier kun je hem downloaden.

Verbatim-usb-sticks hebben een goede reputatie voor beveiligde opslag. Veel modellen zijn beveiligd met een wachtwoord of vingerafdruk. Oudere modellen van de Verbatim Store n’ Go Secure Pro – met 256-bit AES-versleuteling en een opslagcapaciteit tussen de 16 en 64 GB - waren echter gebaseerd op Flash, dat inmiddels is verdwenen van de zowat alle computers. Als gebruikers het programma al niet zelf hebben verwijderd, dan heeft de laatste Windows 10-update KB4577586 wel hardhandig een einde gemaakt aan de aloude Flash Player. Het programma werd door Adobe zelf sinds vorig jaar al niet meer ondersteund.

Knipsel liggend met info

Updaten naar HTML5
HCC-lid Lion Hendriks kon daardoor geen gebruik meer maken van zijn versleutelde Verbatim Secure Pro usb-stick met daarop zijn wachtwoorden. Hij mailde ons daarover. “Mijn 256-bit AES encryptie-sticks konden niet meer benaderd worden door de pc. Ik kan me voorstellen dat er andere leden zijn die redelijk in paniek raken als zij op dezelfde wijze wachtwoorden opslaan als ik”, schrijft Lion. “Verbatim heeft wel een oplossing, maar die is niet op de website geplaatst. Ik heb met de helpdesk in het Duitse Eschborn gebeld en kreeg via de mail een exe-bestand toegestuurd om de sticks te upgraden naar HTML5. Deze wil ik graag met andere HCC’ers delen.”

 Klik hier om het Zip-bestand Verbatim Secure Pro Updater_20210415.exe te downloaden.

Wie deze informatie eerst zelf wil controleren voordat hij/zij iets downloadt, kan bellen met de Verbatim-helpdesk: 0049 6196 900 198 /-96 /-94 of 0800 3833 2222 of mailen naar

Lion Hendriks: “Bij de e-mail zat ook nog de volgende instructie van Verbatim: ‘Als een van de vijf volgende speciale tekens in het wachtwoord is gebruikt, moeten na de software-update in plaats daarvan deze alternatieve 4 tot 6 tekens worden ingevoerd:

Knipsel wachtwoordcode 2

Ook de ‘;’ invoeren. Na het invoeren van het wachtwoord en bewezen toegang tot de beveiligde gegevens kun je het wachtwoord weer wijzigen in het oorspronkelijke wachtwoord m.b.v. het startmenu van de stick.’

Als je nog steeds toegang heb tot de gegevens op een computer waarvan Flash nog niet is verwijderd, kun je ook een back-up van de gegevens maken voordat de software-update van het product wordt uitgevoerd.”

Wachtwoordmanagers
Wie belangrijke zaken zoals wachtwoorden op een extern medium wil bewaren, doet er goed aan om dan in ieder geval een beveiligd medium te kiezen, zoals de genoemde Secure Pro-stick met versleuteling. Een goed alternatief echter zijn wachtwoordmanagers, in betaalde en gratis versies met daardoor ook meer of minder functionaliteit. Bekende voorbeelden zijn LastPass en Bitwarden.
Synchronisatie tussen computer en mobiele apparaten is een van de sterke kanten van wachtwoordmanagers, net als de mogelijkheid om sterke wachtwoorden aan te maken. In PC-Active editie 318, die halverwege mei verschijnt, lees je meer over deze wachtwoordmanagers en een review van Bitwarden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden