Hoe krijg ik een ongewenst iemand van mijn netwerk?

Je bent er achter gekomen dat er iemand van jouw netwerk profiteert, die daar helemaal niet hoort te zijn. Je wilt dus dat diegene er niet meer op komt. Hoe pak je dat aan?

Vorige week vertelden we hoe je erachter komt dat er iemand op je netwerk zit die er niet hoort, maar hoe ga je te werk om diegene er af te gooien en/of te zorgen dat het niet meer kan gebeuren?

Het belangrijkste wat je moet doen (als je dat niet al gedaan had) is je beveiliging instellen of opkrikken. Als eerste zet je daarom een systeem op om een veilig draadloos netwerk op te zetten, een zogeheten WiFi Protected Access, kortweg WPA. Daarmee worden data versleuteld en dus moeilijker te kraken. Dit WPA moet je ook voorzien van een wachtwoord. Aangeraden wordt om dat een zeer sterk wachtwoord te maken van wel 20 tekens, die bij voorkeur helemaal nergens op lijken. Iets als24%Df+”:XcsUr7&^dfy$ bijvoorbeeld. Je kunt dat wachtwoord gelukkig wel opslaan zonder aan veiligheid in te boeten.

Een andere heel belangrijke stap, is het veranderen van het wachtwoord dat je standaard heb gekregen bij je Acces Point. Zo’n Access Point wordt geleverd met een standaardnaam en –wachtwoord en lijsten daarvan zijn vrij gemakkelijk te vinden op internet. Zonder wachtwoord of met een te makkelijk te kraken wachtwoord kan iemand dus op jouw wifi inloggen. Zodra je het wachtwoord verandert, of überhaupt instelt, kan de netwerklifter dus niet meer instappen.

Ook kun je op je router instellen welke apparaten er gebruik van mogen maken of juist niet. Dat doe je aan de hand van de MAC-adressen van die apparaten, zoals we vorige week uitlegden. De ongewenste  MAC-adressen zet je dan op je zwarte lijst (black list) en zo kunnen de eigenaren daarvan echt nooit meer op je netwerk, althans niet met dat specifieke apparaat.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden