Hoe kom ik erachter of mijn gegevens op straat liggen?

Vrijwel elke week duiken er weer berichten op over hacks waarbij de gegevens van duizenden, tienduizenden of nóg meer accounts op straat zijn komen te liggen. Maar hoe weet je nou of jouw account(s) daar één van is?

Op het moment dat er vreemde mails van je binnenkomen bij je contacten is het duidelijk en ook als er plotsklaps andere rare dingen gebeuren onder jouw naam, terwijl je van niks weet. Maar vaak gaat het om enorme hoeveelheden accounts en natuurlijk gaan de boeven niet met die gegevens (direct) aan de slag. En ook als de hackers in kwestie nooit iets met jouw gegevens zullen doen, blijft het gevaar dat andere kwaadwillenden wél met jouw gegevens aan de haal gaan.

Het is dus verstandig om te achterhalen of je wellicht ongemerkt slachtoffer bent geworden. Maar hoe doe je dat?

Nu, dat is heel eenvoudig tegenwoordig. Je gaat naar de website https://haveibeenpwned.com/ en vult daar je e-mailadres of gebruikersnaam in en in een mum van tijd weet je of de gegevens van jouw account nog veilig zijn… of niet!

Let op! Dit is natuurlijk een prachtige dienstverlening, maar je bent en blijft er zelf verantwoordelijk voor dat je sterke wachtwoorden gebruikt en dat je voor je verschillende accounts ook verschillende wachtwoorden gebruikt!