Hoe kom ik af van toolbars, advertenties en andere rommel op mijn PC?

Je kent het wel, je installeert een op het eerste gezicht leuk programmaatje. En voor je het weet heb je ineens een balk in je internet browser erbij. Die balk weghalen gaat moeilijk en hij lijkt elke keer terug te komen. Ook is je startpagina op den duur niet meer de startpagina die je gewend was.

Hoe kan dit?
Om te beginnen ligt het vaak aan gratis software. Leuk omdat je er niets voor hoeft te betalen, maar linksom of rechtsom heeft  een bedrijf dat de software maakt toch inkomsten nodig. Het bedrijf gaat dan een deal aan met een derde partij, vaak een advertentie georiënteerd bedrijf, die op een slimme en sluwe manier hun advertentiesoftware koppelt aan de gratis software. Gevolg? Je hebt een zogenaamde toolbar erbij, en soms nog erger: je pc zit vol met advertenties en malware en is niet meer vooruit te branden.

Hier vanaf komen is vaak lastig en tijdrovend. Beter is natuurlijk voorkomen. Kijk daarom goed als je gratis software installeert naar de vinkjes en schermen die je voor en tijdens de installatie ziet. Vaak staat standaard aangevinkt dat bijvoorbeeld de ‘Ask Toolbar’  wordt geïnstalleerd. Ook kom je wel eens zogenaamde ‘offers’ tegen, die standaard geïnstalleerd worden als je deze niet uitvinkt of op decline klikt.

De oplossing
Heb je toch een toolbar op je pc zitten en wil je ervan af? Probeer deze dan eerst in het softwaremenu van het configuratiescherm te verwijderen. De normale procedure voor het verwijderen van programma’s zeg maar. Lukt dit niet, of is ook je startpagina omgevormd tot één grote advertentie, dan zul je echt een zogenaamde spyware en of adware scanner moeten gaan gebruiken.

Deze scanner lijkt op een virusscanner maar is bedoeld voor ‘reclame’ infecties en ongewenste software, die niet noodzakelijkerwijs virus-eigenschappen hebben. Een aantal goede scanners zijn:

Ook voor mensen die denken dat ze niet geïnfecteerd zijn met deze zgn. ‘reclame-virussen’ is het interessant om eens een scan te doen met een van deze programma’s. Je zal versteld staan hoe vaak er toch nog wat wordt gevonden.

Extensies
Wat tegenwoordig ook redelijk vaak gebeurt zijn reclame-extensies. Dit zijn kleine scripts die zich als extensie in je browser nestelen. Je krijgt hierdoor meer reclame op websites te zien dan dat de website aanbiedt aan reclame, maar je hebt dit niet echt door. Je kunt extensies vinden en uitschakelen in het voorkeuren of opties menu van je browser. Het is sowieso raadzaam om af en toe even na te gaan welke extensies er aan staan en of dat nog wel nodig is. Zet extensies die je niet nodig vindt of die je niet kent uit en verwijder deze.

Tip: Wat overigens wel een handige extensie is, is die van Adblock of Ghostery. Deze blokkeert in de meeste browsers bijna alle reclame. Zo hoef je vaak niet meer eerst een reclameboodschap te zien voordat je een YouTube-video bekijkt, en zien websites er ook een stuk ‘schoner’ uit!

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden