Hoe kan ik zien of iemand mijn netwerk gebruikt?

Natuurlijk beveilig je je wifi-netwerk, maar het kan gebeuren dat er toch stiekem iemand ge- of misbruik van maakt! Maar hoe kom je daarachter?

Het makkelijkst is om hiervoor een speciaal programma te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld zijn Who’s On My WiFi of Wireless Network Watcher en er zijn er ongetwijfeld meer te vinden.

Je thuisnetwerk is de verzameling apparaten die met elkaar - bedraad of draadloos - verbonden zijn. Naast je computer(s) zijn dat onder meer je modem, NAS, tablet of smartphone, maar ook bijvoorbeeld je tv, slimme thermostaat of gameconsole. Bovengenoemde programma’s helpen je om die in kaart te brengen en zo kun je dus ook zien of er apparaten tussen zitten die er niet horen.

Deze programma’s tonen meestal de IP-adressen, MAC-adressen en vaak ook de naam of ‘description’ van de apparaten die aangesloten zijn. Zoals een IP-adres een soort ‘telefoonnummer’ wat (meestal) door het netwerk aan het apparaat wordt toegekend, is een MAC-adres is een (vrijwel) uniek identificatienummer voor netwerkapparaten. Elk daarvan heeft een vast, door de fabrikant bepaald MAC-adres. Dat ziet er ongeveer zo uit: 7C:08:22:D2:FE:A6.

Je zult dus tenminste één van die zaken moeten weten. Daarom is het ook verstandig je apparaten een naam te geven als dat gevraagd wordt bij het eerste gebruik, maar je kunt het later ook doen. Heb je dat niet gedaan, dan wil je graag je IP- en/of MAC-adres weten. Maar sommige routers zorgen dat je geen vast IP-adres hebt. En omdat het MAC-adres zoals gezegd voor elk apparaat anders is, is het misschien het handigst om dat te achterhalen.
Je kunt daarvoor bijvoorbeeld het programmaatje MacAdressView gebruiken.

Maar je kunt het ook zelf doen. Het MAC-adres kun je vaak vinden in de Status van je apparaat. Waar je die Status vindt is voor elk apparaat(type) anders, dus als je dat niet zo snel kunt vinden, zoek het op in de documentatie van het apparaat of via internet.

Voor een computer is het eenduidiger – maar geen garantie!:
Kies in het zoekvak bij Windows of Start de tekst Command en druk op Enter. Je krijgt dan een zwart of donkerblauw scherm te zien en daarin typ je ipconfig/all en drukt vervolgens weer op Enter. Je kunt nu je MAC-adres zien achter Fysiek adres.
Bij een Apple kies je linksboven in je scherm Systeemvoorkeuren, klik op het netwerk-icoontje, kies Ethernet, klik op Geavanceerd, klik op het tabblad Ethernet en dan zie je je MAC-adres (dat heet dan Ethernet ID).

Binnenkort vertellen we je wat te doen als er iemand op je netwerk zit die daar niet thuishoort.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden