Nieuws
Nederlanders gebruiken smart home apparaten vooral voor meer comfort en om hun huis gezelliger te maken
12 september 2024
Videobellen heeft vanwege het coronavirus een enorme vlucht genomen. Ideaal: je familie, vrienden of collega’s in beeld op de laptop, smartphone of tablet, terwijl je veilig thuis op de bank zit. Welke apps zijn er en wat zijn hun voor- en nadelen?
Videobellen is een fijne manier om elkaar op afstand te ‘zien’. Nog een voordeel: je belt elkaar gratis via internet, dus het kost je geen belminuten.
Tips
Het is misschien wel even wennen om jezelf op een scherm te bekijken. Niemand wordt er namelijk knapper van, maar in familieverband maal je daar natuurlijk niet om: het contact met elkaar is belangrijker. Praktische tip: probeer je scherm zoveel mogelijk op ooghoogte te krijgen, dan ziet je gezicht er het meest natuurgetrouw uit. Klap je laptopscherm niet te ver open en zet je tablet op een standaard of desnoods bovenop op een stapel boeken voor je neus. Met een beetje experimenteren kom je daar wel uit.
Nog een tip: zorg voor een goede firewall. Tot nu toe plakten veel mensen hun webcam af vanwege het risico op ongewenste meegluurders. Maar om te kunnen videobellen is dat natuurlijk geen optie. Een klein pleistertje kun je makkelijk loshalen en weer vastplakken en laat geen lijmresten op het frame achter.
Welke apps zijn er?
1. Skype
Dit is de oudste videobel-app van allemaal, het woord ‘skypen’ staat zelfs in de Van Dale. Skype is ontwikkeld door Microsoft, maar is beschikbaar voor alle (mobiele) besturingssystemen. Het programma zit standaard bij Windows 10. Je moet om het te gebruiken een account aanmaken en kunt alleen bellen met mensen die dat ook hebben. Met Skype bel je met maximaal 25 mensen tegelijk, dus je bij wijze van spreken een hele online familiereünie houden.
Skype heeft een unieke vertaalfunctie voor het Engels, die echter alleen werkt in 1-op-1-gesprekken. Via deze functie luisterde in het verleden Microsoft wel mee, het is niet bekend of dat nog steeds zo is. Skype staat bekend om zijn makkelijke interface.
www.skype.com
2. WhatsApp
Met de bekendste chap-app kun je ook videobellen, maar – en dat is meteen het grootste nadeel – alleen met je smartphone. De functie werkt niet op de pc, laptop of tablet en daarmee is hij minder geschikt. Groepsgesprekken zijn mogelijk tot maximaal 4 personen. Logisch ook wel, met meer personen op een telefoonscherm zouden de plaatjes wel heel wel klein worden. Je kunt bellen met al je WhatsApp-contacten.
www.whatsapp.com
3. Facetime
FaceTime is Apple’s app voor videobellen. De app werkt makkelijk en intuïtief, recente gesprekken staan keurig in een voorkeurslijstje en je kunt grappige emoji’s van jezelf maken. Nadeel: FaceTime werkt alleen op Apple-apparaten. Kijk in het huidige nummer van PC-Active voor een verdere uitleg van FaceTime.
https://support.apple.com/nl-nl/HT204380
4. Zoom
Wie een héél grote familie heeft en daarmee tegelijkertijd wil videobellen, kan terecht bij Zoom. Groepsgesprekken zijn mogelijk tot 100 personen. Het gesprek mag in de gratis versie van de app dan wel maximaal 40 minuten duren, met minder mensen kun je langer praten. Vanwege die grootte wordt Zoom veel gebruikt voor zakelijke videoconferenties. Ook een aantal scholen gebruiken Zoom in deze coronatijd voor hun online lessen. De app is geschikt voor alle platformen. Jij en je gespreksgenoten moeten wel eerst een account aanmaken. Doordat Zoom in eerste instantie ontwikkeld is als vergader-app, is de interface wat minder vriendelijk voor de particuliere gebruiker.
https://zoom.us
5. Houseparty
De Houseparty-app is tijdens de coronacrisis razend populair geworden onder jongeren. De app is vooral geschikt voor smartphones en Mac- en Chromebooks en is er vooral voor de spontane video-chats: wanneer je vrienden een gesprek voeren, zie je dat en kun je met een druk op de knop aan het gesprek meedoen. Met Houseparty kun je met maximaal 8 personen tegelijk videobellen.
https://houseparty.com
Update maart 2022: Houseparty bestaat inmiddels niet meer als bel-app. Klik hier voor alternatieven.)
6. Messenger
Messenger is de videobel-app van Facebook. Hij begon als pure berichtenapp, maar videobellen is tegenwoordig ook mogelijk. Messenger werkt op alle platformen. Voor Android- en Apple-tablets en -smartphones is er een app, voor de pc is er een webversie. Messenger werkt alleen wanneer je een Facebook-account hebt en je kunt alleen videobellen met je Facebookvrienden.
https://www.messenger.com
7. Meet
Meet is de videobel-app van Google en je hebt er dus ook een Google-account voor nodig. Hij is dus met name geschikt voor Android-gebruikers. Wat groepsgesprekken betreft spant Meet de kroon, want je kunt met maximaal 150 andere personen bellen. Mocht je elkaar een deze tijd van thuiszitten toch nog willen opzoeken, dan kun je in Meet je locatie delen via Maps. Ook kun je je scherm delen met anderen als de app op de computer gebruikt.
https://apps.google.com/meet
8. Teams
Microsoft Teams is in eerste instantie opgezet voor bedrijven om makkelijker met elkaar te kunnen samenwerken. Eigenlijk vervangt het programma grotendeels de mail. In Teams kunnen collega’s elkaar berichten sturen, maar ook bestanden delen. Teams heeft echter ook een video-vergaderfunctie die prima geschikt is voor videobellen met vrienden of familie. Het enige is dat je er wel Office 365 voor nodig hebt.
https://products.office.com/nl-nl/microsoft-teams/group-chat-software?market=nl
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden