Hoe houd ik de drivers op mijn computer up-to-date?

Een driver is een programmaatje dat er voor zorgt dat de hardware en het besturingssysteem van je computer elkaar goed verstaan. Het ligt dan ook voor de hand om te zorgen dat die drivers steeds goed up-tot-date zijn. Hoe pak je dat aan?

Je zult het vaak pas merken als er iets niet meer loopt zoals je dat gewend was, maar het bijwerken van drivers, ook wel stuurprogramma’s genoemd, draagt bij aan een gezond systeem. Verouderde drivers kunnen zorgen voor instabiliteit van je systeem, voor storingen in je hardware en de prestaties van je systeem. Nieuwe drivers kunnen ook snelheidsverbeteringen met zich meebrengen of zelfs compleet nieuwe functionaliteiten van de hardware ontsluiten.

En zoals vaker met dergelijke nuttige zaken zijn er programma’s die je hierbij helpen. En niet alleen betaalde, er zijn ook goede gratis programma’s te vinden die je deze taak voor je uit handen nemen. We geven je hier twee voorbeelden.

Snappy Driver Installer
Snappy Driver Installer is een van die programma’s die je helpen bij het actueel houden van drivers. Het programma kan een scan maken van de computer en haalt dan de drivers op die voor het systeem nodig zijn. De stuurprogramma’s worden volledig binnengehaald en kunnen dus offline worden gebruikt.

Voordat je de drivers bijwerkt, maak je gebruik van de optie om een herstelpunt te maken. In geval van nood kun je hiermee eenvoudig terugkeren naar de oorspronkelijke situatie. Klik vervolgens op Install om de stuurprogramma’s te installeren.

In het hoofdvenster van het programma vind je drie opties: Download All DriverPacks, Download Network Drivers Only en Download Indexes Only. Kies je deze laatste optie, dan voert het programma een controle uit en maakt een lijst van drivers die nodig zijn. Je hoeft niet per se alle aangeboden drivers te installeren, maar kunt een selectie maken uit de aangeboden selectie. Een heel handige mogelijkheid dus, omdat hij je zelf de keuze laat.

Wil je in één keer alle beschikbare drivers downloaden, kies dan de optie Download All DriverPacks. Dit komt vooral van pas als je meerdere computers van nieuwe drivers wilt voorzien en daarbij niet altijd de beschikking hebt over een internetverbinding. Download Network Drivers Only is een tussenvorm. Hierbij worden alleen stuurprogramma’s binnengehaald die nodig zijn voor netwerkconnectiviteit. Het enige nadeel van dit programma is dat het niet mogelijk is om zelf drivers toe te voegen

Driver Booster
Ook Driver Booster 5  is een geschikte optie. Zelf claimen zij dat hun database zo’n 100.000 drivers bevat, voor verschillende onderdelen als bijvoorbeeld de netwerkkaart, videokaart en audiokaart. De software is geschikt voor Windows XP tot en met Windows 10. Let wel op dat je bij de installatie niet de gratis wachtwoordmanager mee-installeert.

Voordat de drivers daadwerkelijk worden vernieuwd, maakt de software een herstelpunt. In geval van nood kun je hiernaar terugkeren. Op het tabblad Verouderd verschijnt een overzicht van drivers waarvoor een update beschikbaar is, onder Actueel zie je welke drivers nog in orde zijn. Via het Herstelcentrum kun je reservekopieën maken van individuele drivers en deze terugzetten in geval van problemen.

Driver Booster geeft onder meer de mogelijkheid om de scan op gezette tijden uit te voeren en je kunt ook aangeven dat er alleen maar drivers mogen worden getoond die zijn gecertificeerd door Microsoft. Je kunt bovendien specifieke apparaten op een ‘block’-lijst zetten, zodat hiervoor geen nieuwe drivers worden geïnstalleerd.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden