Hoe gebruik je split-screen op een Android-smartphone?

Smartphones krijgen almaar grotere schermen: een vloek voor de een vanwege de hanteerbaarheid en een zegen voor de ander vanwege de mogelijkheden. Zeker de Plus- of Pro-modellen van sommige telefoons komen in de buurt van een tablet. Een voordeel van die grotere smartphones is dat je er prima op kunt multitasken. Bijvoorbeeld met split-screen: twee actieve apps naast of boven elkaar. Hier lees je hoe je dit instelt op een Android-smartphone.

Smartphones in het hogere segment zijn haast zo krachtig als computers en hun grote scherm maakt het mogelijk om er serieus op te werken. Multitasken is daar een goed voorbeeld van: waarom voortdurend wisselen tussen twee veelgebruikte apps als je ze ook tegelijkertijd naast of onder elkaar kunt zien. Appen, mailen of het weer checken in het ene venster, terwijl je op een ander venster het live Kamerdebat in een nieuws-app volgt. Zwevende vensters en picture-in-picture zijn inmiddels geen onbekenden meer, en op deze plek kijken we naar de split-screen-modus die je op elke Android-smartphone aantreft. Je hoeft er niets voor te installeren, de functie zit standaard ingebakken.
Wel is het zo niet alle apps zich lenen voor split-screen. Vooral games, streaming- en videobel-apps willen graag toch scherm voor zich alleen.

Bij Android zijn de functies bij elk merk telefoon en elke OS-versie net weer iets anders of zien er anders uit. Daarom pakken we er hier twee verschillende Android-apparaten bij: de Oppo Find X3 Neo en de Samsung Galaxy Note 10+. Beide toestellen met een flink scherm, respectievelijk 6,55 en 6,3 inch.

Bij de Oppo
De allersnelste manier om split-screen te activeren is door te swipen oftewel vegen. Open de app die je bovenaan het gesplitste venster wilt hebben staan (of links als je in landschapsmodus werkt). In dit geval pakken we de NOS-app, waar we live meekijken naar de Algemene Beschouwingen. Veeg vervolgens met drie vingers van beneden naar boven en de deze app wordt bovenin vastgezet.

splitscreen Swipen 1 2 kl     splitscreen Swipen 2 kl
     

De tweede manier is met behulp van de Android-navigatietoetsen: open het Recente apps-menu (de drie horizontale streepjes) (1). Hierin zie je alle apps die je recent hebt gebruikt en waar je van links naar rechts doorheen kunt scrollen. Kies de app die bovenin moet komen komt, in dit geval weer de NOS-app. Tik vervolgens op de twee bolletjes rechtsboven het venster (2). Er verschijnt een submenu met daarin de optie Gesplitst scherm (3). Tik daarop en de app verplaatst zich naar bovenin je scherm.

split nav toets 1 def kl    split nav toets 2 def kl

Tik weer op het Recente apps-menu om de tweede app te selecteren die je onderin het scherm wilt hebben (of rechts in landschapsmodus). Wij pakken hier als voorbeeld Buienradar. Klik op de app (4) en split-screen is een feit: twee apps boven – of naast - elkaar. Middenin het gesplitste scherm zie je een schuifje waarmee je de grootte van de twee vensters kunt instellen.


          split nav toets 3 def kl     split nav toets 4 resultaat pijl klein     

Zoals je zult zien, zit de bovenste app min of meer vastgeplakt. Wil je het onderste venster weg hebben of vervangen door een andere app, dan doe je dat weer vanuit het Recente apps-menu. Maar je kunt ook vanaf je Startscherm een andere app selecteren. De app die we bovenin hadden vastgezet, krijg je weer volledig in beeld door het schuifje naar onder te vegen (1). Sluit de app door het schuifje naar boven uit beeld te vegen (2).


split sluiten def kl

Bij de Samsung
Swipe vanaf de onderkant van het scherm naar boven en houd je vinger eventjes in het midden van het scherm. Wanneer je de navigatietoetsen gebruikt, tik dan op de Recente apps-knop: de drie verticale streepjes (1). Selecteer dan de app die je bovenaan je scherm wilt, in ons geval de NOS-app, en tik op het logo bovenaan het venstertje (2). Nu verschijnt een submenu waarin je op Openen in gesplitste weergave tikt (3).

 split sam 1 def     split sam 2 def

De app verdwijnt naar boven. Nu wordt je gevraagd welke tweede app je in de split-screenmodus wilt gebruiken. In ons geval Buienradar, tik daarop (4). Een mooi gesplitst scherm is het resultaat. Met de schuif in het midden pas je de venstergroottes aan, net naar wat je makkelijk vindt.

split sam 3 def

De bovenste app (of de linker in landschapsmodus) zit min of meer vastgeplakt, de onderste (of rechter) kun je makkelijk wisselen via Recente apps of het Startscherm. Om split-screen helemaal te stoppen, schuif je het middenbalkje helemaal naar boven of beneden.

 

 

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden