Nieuws
De toekomst van tv-kijken
5 november 2024
Veel mobiele apps vragen machtigingen waarmee ze toegang krijgen tot je contactenlijst, agenda, camera, microfoon en/of locatie. Maar daar is lang niet altijd een goede reden voor. Hoe ga je om met app-machtigingen?
Een simpel spelletje dat je volledige contactenlijst opvraagt of een foto-app die toegang wil tot je agenda. Het is niet altijd duidelijk waarvoor een mobiele toepassing toegang wil tot bepaalde gegevens. Vaak liggen daar commerciële motieven aan ten grondslag. Wie weet schuilen achter jouw apps gewiekste advertentiebureaus die op basis van de verzamelde data gedetailleerde gebruikersprofielen opstellenom gerichter te kunnen adverteren. Sommige apps willen toegang tot je sms-functie en dat zou je zelfs geld kunnen kosten.
Geef apps dus niet zomaar overal toestemming voor. Bedenk dus altijd eerst of het echt ergens nodig voor kan zijn, voordat je toestemming geeft.
Sommige apps werken alleen wanneer je toegang tot de gevraagde gegevens geeft. Gebruik hierbij je gezonde verstand. Bij een foto-app is het logisch dat de toepassing de camera van je mobiele toestel wil gebruiken, een kaartendienst heeft je locatievoorzieningen nodig en een spraakassistent heeft toegang nodig tot je microfoon. Maar voor een spelletje geldt dat meestal niet. Heeft een game voor een juiste werking echt deze informatie nodig? Kun je deze vraag met nee beantwoorden, dan is de kans aanwezig dat de app-bouwer het niet zo nauw neemt met je privacy. Dan kies je er beter voor zo’n app niet te installeren.
Heb je hier eigenlijk nooit zo bij stilgestaan en je apps overal toestemming voor gegeven? In zowel Android als iOS trek je de machtigingen achteraf eenvoudig in.
Android
Ga op je smartphone of tablet naar Instellingen en dan naar Apps. Kies Toestemmingen of tik rechtsboven op de drie puntjes (Samsung). Je ziet dan in App-machtigingen per onderdeel welke toepassingen er toegang hebben. Tik bijvoorbeeld eens op Agenda, Camera, Contacten of Locatie dan zie je welke apps toegang hebben. Voor apps die deze toegang echt niet nodig hebben, trek je de machtiging eenvoudig in door met de schuifregelaar achter een app. Bevestig zo nodig met TOCH WEIGEREN.
iOS
Ook op een iPhone of iPad zie je eenvoudig welke apps aanvullende gegevens kunnen raadplegen. Tik op Instellingen en vervolgens Privacy om de lijst met machtigingen te bekijken. Kijk bijvoorbeeld eens bij Locatievoorzieningen, Foto’s of Camera om te zien welke apps daarvan gebruikmaken. Wil je bijvoorbeeld liever niet dat bepaalde apps toegang tot je locatie hebben, en er zijn er nogal wat die dat willen, dan kies je voor Nooit. Bij andere onderdelen deactiveer je de schakelaar om een machtiging in te trekken.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden