Hoe breid je het geheugen van je telefoon uit?

Je maakt met je smartphone een foto van de (klein)kinderen, springt er opeens een melding in beeld: ‘opslagruimte bijna vol’. Dit is echter heel simpel te voorkomen.

Door Maarten van Steijn

Tegenwoordig is minimaal 32 GB aan opslagcapaciteit bij een smartphone of tablet heel gewoon. Mocht je dit niet genoeg vinden en bij aanschaf gaan voor een 64 GB, 128 GB of in sommige gevallen zelfs 512 GB opslag, dan hangt daar een aardig prijskaartje aan. Heb je dat geld er niet vor over? Breid dan zelf het geheugen, afhankelijk van het besturingssysteem van je apparaat, eenvoudig uit.

Android
Een groot deel van de Android-telefoons en -tablets is tegenwoordig uitgerust met een slot (sleuf) voor sd-kaarten, om zo de opslagcapaciteit te verhogen. De poorten voor een sd-kaartje zitten vaak aan de zijkant van de telefoon in een apart slot. Soms zijn ze naast de uitschuif-‘lade’ van de simkaart te plaatsen.

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat Google, het brein achter Android, niet zo te spreken is over het uitbreiden van geheugen met een sd-kaart. De standaardapps die Google op een telefoon zet, zijn al niet naar een sd-kaartjeover te zetten, maar ook een verschillende apps uit de Google Play Store kunnen alleen op het interne geheugen van de telefoon zelf opgeslagen worden. De sd-kaart in een telefoon of tablet wordt dan ook vaak meer gebruikt om bijvoorbeeld een hele reeks aan video’s of foto’s op te slaan. De gedownloade apps blijven dan op de telefoon zelf opgeslagen staan. Doorgaans is 256 GB aan sd-kaart opslag maximaal toegestaan in telefoons, maar nieuwere tablets ondersteunen zelfs al tot 400 GB.

Apple iOS
Apple werkt met een heel ander type besturingssysteem. Bij Apple-apparaten is het in geen enkel geval mogelijk om een sd-kaart te plaatsen. Uiteraard zijn er wel alternatieven om het tekort aan opslag te verhelpen. Apple werkt namelijk met de iCloud. Dit is een soort ‘server’ in de lucht, waarop bestanden opgeslagen worden. Wanneer je een Apple IPhone of IPad in huis haalt, krijg je gratis 5 GB aan iCloud-opslag meegeleverd. Mocht je dit nog willen uitbreiden, betaal je voor toegang tot 50 GB een bedrag van € 0,99 per maand. Dit kan tot wel 2 TB (2000 GB) vergroot worden voor een bedrag van € 9,99 per maand. Uiteraard is dit een door Apple beveiligd systeem, waar je alleen toegang toe hebt met persoonlijke inloggegevens.

Wat is goedkoper?
Wanneer je een nieuwe tablet of telefoon aanschaft, kunnen de prijzen flink stijgen bij een variant met een hogere opslagcapaciteit. Voor een variant van 128 GB in plaats van 64 GB betaal je al gauw zo’n € 60,- meer, een sd-kaart van 64 GB (voor extra opslag dus) kost vaak nog geen € 20,-. Ook is opslag in de iCloud is een stuk goedkoper dan een apparaat met meer opslag.
De afweging is dus vooral op welke manier je extra content wil opslaan.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden