Hoe breid je het geheugen van je telefoon uit?

Je maakt met je smartphone een foto van de (klein)kinderen, springt er opeens een melding in beeld: ‘opslagruimte bijna vol’. Dit is echter heel simpel te voorkomen.

Door Maarten van Steijn

Tegenwoordig is minimaal 32 GB aan opslagcapaciteit bij een smartphone of tablet heel gewoon. Mocht je dit niet genoeg vinden en bij aanschaf gaan voor een 64 GB, 128 GB of in sommige gevallen zelfs 512 GB opslag, dan hangt daar een aardig prijskaartje aan. Heb je dat geld er niet vor over? Breid dan zelf het geheugen, afhankelijk van het besturingssysteem van je apparaat, eenvoudig uit.

Android
Een groot deel van de Android-telefoons en -tablets is tegenwoordig uitgerust met een slot (sleuf) voor sd-kaarten, om zo de opslagcapaciteit te verhogen. De poorten voor een sd-kaartje zitten vaak aan de zijkant van de telefoon in een apart slot. Soms zijn ze naast de uitschuif-‘lade’ van de simkaart te plaatsen.

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat Google, het brein achter Android, niet zo te spreken is over het uitbreiden van geheugen met een sd-kaart. De standaardapps die Google op een telefoon zet, zijn al niet naar een sd-kaartjeover te zetten, maar ook een verschillende apps uit de Google Play Store kunnen alleen op het interne geheugen van de telefoon zelf opgeslagen worden. De sd-kaart in een telefoon of tablet wordt dan ook vaak meer gebruikt om bijvoorbeeld een hele reeks aan video’s of foto’s op te slaan. De gedownloade apps blijven dan op de telefoon zelf opgeslagen staan. Doorgaans is 256 GB aan sd-kaart opslag maximaal toegestaan in telefoons, maar nieuwere tablets ondersteunen zelfs al tot 400 GB.

Apple iOS
Apple werkt met een heel ander type besturingssysteem. Bij Apple-apparaten is het in geen enkel geval mogelijk om een sd-kaart te plaatsen. Uiteraard zijn er wel alternatieven om het tekort aan opslag te verhelpen. Apple werkt namelijk met de iCloud. Dit is een soort ‘server’ in de lucht, waarop bestanden opgeslagen worden. Wanneer je een Apple IPhone of IPad in huis haalt, krijg je gratis 5 GB aan iCloud-opslag meegeleverd. Mocht je dit nog willen uitbreiden, betaal je voor toegang tot 50 GB een bedrag van € 0,99 per maand. Dit kan tot wel 2 TB (2000 GB) vergroot worden voor een bedrag van € 9,99 per maand. Uiteraard is dit een door Apple beveiligd systeem, waar je alleen toegang toe hebt met persoonlijke inloggegevens.

Wat is goedkoper?
Wanneer je een nieuwe tablet of telefoon aanschaft, kunnen de prijzen flink stijgen bij een variant met een hogere opslagcapaciteit. Voor een variant van 128 GB in plaats van 64 GB betaal je al gauw zo’n € 60,- meer, een sd-kaart van 64 GB (voor extra opslag dus) kost vaak nog geen € 20,-. Ook is opslag in de iCloud is een stuk goedkoper dan een apparaat met meer opslag.
De afweging is dus vooral op welke manier je extra content wil opslaan.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden