Hoe bewerk je de privacyinstellingen in Google Assistent?

Google Assistent spreekt tegenwoordig ook Nederlands! Heel handig natuurlijk en dat zal zeker voor meer mensen reden zijn ermee aan de slag te gaan. Maar hoe zit het eigenlijk met de privacyinstellingen?

Je gebruikt Google Assistent niet alleen op je smartphone of tablet, maar ook voor slimme speaker, zoals de Google Home. En daarbij hield je er natuurlijk al rekening mee dat er privacybezwaren zijn. Je activeert zo’n assistent namelijk met een commando, zoals ‘OK Google’. Daardoor luistert één chip in feite altijd mee, maar die schakelt pas na dat commando de spraakassistent in. Maar let op! De Google Assistant biedt tegenwoordig de Google Home de optie om te blijven luisteren. Dan hoef je niet steeds het commando OK Google (of Hey Google) te geven. In de instellingen van de Assistent kun je daarvoor bij Voorkeuren de Gespreksmodus aanzetten en dus ook uitzetten.

Google is meestal redelijk transparant over wat er van je wordt opgeslagen en wat daar mee gebeurt. En gelukkig biedt Google de mogelijkheid om bewaarde data te verwijderen en ervoor te zorgen dat nieuwe data niet meer wordt opgeslagen. Daarvoor moet je wel je privacyinstellingen aanpassen.

Instellingen aanpassen
Zoals bij meer diensten van Google, vind je veel informatie over je gebruik van die diensten in de je Google-account. Ga nadat je hebt ingelogd bij je Google-account, naar Mijn Activiteit en bekijk wat Google over je weet. Je kunt hier per activiteitstype en/of periode verwijderen wat Google van je heeft opgeslagen, zoals welke websites je hebt bezocht via Chrome, welke YouTube-video’s je hebt bekeken, waar je bent geweest en waarnaar je hebt gezocht op Google Maps. Je kunt ook via deze link rechtstreeks naar je spraak- en audioactiviteiten gaan. Als je op Afspelen klikt, kun je je spraakopdrachten terugluisteren.

Net als bij je andere (Google)activiteiten kun je ook hier met behulp van de drie stipjes losse opdrachten verwijderen. En ook hier kun je via het menu alle spraakopdrachten in één keer verwijderen. Ga hiervoor naar het menu en kies Activiteit verwijderen op basis van. Wil je alleen een bepaalde periode of juist alles verwijderen, klik dan op het pijltje achter Vandaag en kies een van de opties. Kies je voor Onbeperkt, dan kun je alles ineens verwijderen, maar kies je Aangepast, dan kun je ook nauwkeurig een periode kiezen. Vervolgens klik je op Verwijderen.

In het menu Mijn Activiteit kun je ook aangeven dat Google de geschiedenis van je spraakopdrachten niet (meer) mag opslaan. Kies Activiteitsopties, scroll naar Spraak- en audioactiviteit en zet het schuifje uit. En als je toch aan het scrollen bent, check je gelijk even van welke activiteiten je nog meer niet wilt dat Google ze bijhoudt. Je kun vanuit hier ook mooi per onderdeel je geschiedenis wissen, door steeds Geschiedenis beheren aan te klikken en je keuze kenbaar te maken.

google spraak

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden