Hoe beveilig ik snel mijn laptop (smartphone of tablet)?

De minister van Veiligheid en Justitie en verscheidene partijen uit de telecom- en ICT-sector ondertekenen vanavond een actieplan om diefstal van mobiele telefoons, tablets en laptops tegen te gaan. Hoe kun je je apparaat eenvoudig beschermen tegen diefstal?


Eén van de afspraken is om het gebruik van beveiligingsmogelijkheden voor deze apparaten te stimuleren. Daarom vind je nu hier de belangrijkste tips. Meer tips vind je op de speciaal voor dit doel gelanceerde website www.boefproof.nl.

Makkelijke prooi
Smartphones, tablets en laptops zijn een makkelijke prooi voor dieven. Maar je kunt je apparaat eenvoudig tegen diefstal beschermen. Met één instelling kun je jouw smartphone, tablet of laptop niet meer terugzetten naar de fabrieksinstellingen, daarmee is hij dus onverkoopbaar. Ook voorkom je dat de dief bij je foto’s, mail en documenten kan.

Bij de meeste smartphones en tablets kun je de anti-diefstalfuncties eenvoudig activeren via het instellingenmenu. Zet via Instellingen de functie zoek mijn telefoon of tablet of vind mijn mobiel of tablet aan. Via de website van het merk of besturingssysteem van je apparaat, kun je nu jouw apparaat terugvinden. Ook kun je persoonlijke data wissen en je apparaat blokkeren.

Hoe je je smartphone of tablet ‘Boefproof’ maakt, verschilt per merk of besturingssysteem. Maar bij de meeste toestellen gaat dat heel eenvoudig en bij zowel telefoon als tablet op dezelfde manier. Het apparaat moet wel beschikken over GPS, een wifi-ontvanger en verbinding met internet.

We leggen hier kort uit hoe je dit doet voor je Apple-apparaten (Mac, iPhone en iPad), Android-apparaat (Samsung) en Windows-laptop. Voor andere apparaten en/of merken kun je terecht op eerder genoemde site.

Apple
Met Zoek mijn iPhone of Zoek mijn Mac kun je zien waar je Apple-apparaat is en het beschermen als het kwijt is of gestolen.
Als je inlogt bij iCloud.com of bij de Zoek mijn iPhone-app kun je op een kaart zien waar je apparaat is. Je kunt het dan een geluid af  laten spelen zodat je het makkelijker kunt vinden, een bericht op het toegangsscherm plaatsen voor de eventuele vinder of je gebruikt de Verliesmodus om het apparaat te vergrendelen en te volgen. En als je het echt niet vertrouwt, kun je op afstand al je persoonlijke gegevens wissen.

Je kunt Zoek mijn iPhone gebruiken op je iPhone, iPad of iPod touch. Ga naar je startscherm, tik op Instellingen en kies iCloud. Scrol naar beneden en tik op Zoek mijn iPhone en schakel Zoek mijn iPhone en Stuur laatste locatie in.

Android (voor Samsung)
De meeste Android-apparaten kun je zo ook eenvoudig beveiligen. Bij een Samsung-toestel, maar ook veel andere merken, ga je naar Instellingen, Google en dan Beveiliging. Vervolgens kies je Zet de locatie vanuit apparaat op afsta.. en Op afstand vergrendelen en wissen....
Let op: de manier waarop je bij de juiste instellingen komt verschilt per model. Je kunt ook naar de  website van de fabrikant surfen om je device te zoeken. In het geval van Samsung is dat findmymobile.samsung.com.

Windows laptop
Voor een laptop met Windows werkt het als volgt:

Ga naar Start en open Instellingen (tandwielsymbooltje)
Kies Bijwerken en beveiliging
Klik op Mijn apparaat zoeken
Als Mijn apparaat zoeken is uitgeschakeld, klik je op Wijzigen en zet in het pop-up schermpje De locatie van mijn apparaat regelmatig opslaan op Aan. NB hiervoor moet je wel je locatie-instellingen ingeschakeld hebben.


Andere applicaties
Andere applicaties om je smartphone te beveiligen of te volgen zijn oner meer:
Prey - Om je  smartphone, tablet of laptop te volgen en te blokkeren
Mobile spy - Volg (stiekem) een smartphone
Keylogger - Een laptop is te volgen met een Keylogger.

Stop heling - Als je vreest dat je mobiel al doorverkocht wordt of als je zelf een tweedehandsje wilt kopen, kun je met deze app checken of het product als gestolen geregistreerd staat.

Bron: www.Boefproof.nl / Samsung

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden