Help, mijn smartphone vliegt in brand, wat nu?

Je hoort het regelmatig, maar gelukkig komt het maar zelden voor: een smartphone die in brand vliegt. Maar wat moet je doen als het jou toch overkomt?

Haal je oplader uit het stopcontact, althans als je smartphone daaraan gekoppeld is natuurlijk. Als je telefoon (nog) aan de lader ligt, kan dat het probleem én de vlammen namelijk verergeren.

De volgende stap is natuurlijk het blussen van je apparaat, of koelen als het nog niet tot vlammen is gekomen. Je eerste neiging zal zijn om er een flinke plens water overheen te gooien, maar dat kan in het geval van een lithium-ion batterij niet de beste oplossing zijn. En hoewel je er vanuit kunt gaan dat je apparaat toch al niet meer te redden is, is water sowieso nogal slecht voor je telefoon.

Brandblusser?
Smartphones met een lithium-ion batterij – en dat zijn de meeste - vallen in geval van brand onder klasse B, waaronder brandende vloeistoffen worden geschaard, zoals bij benzine, dieselolie, aceton, maar ook de (vloeibare) elektrolyten in batterijen. Om een brandklasse B te blussen, kun je het beste sproeischuimblussers, CO²-blussers of poederblussers (hoewel je die nooit binnen moet gebruiken) gebruiken.
Maar de meeste mensen hebben helemaal geen brandblusser in huis, vandaar dat we wat andere opties geven:

* Smoor de telefoon in een wollen deken (dus niet fleece of andere katoenen en kunststoffen plaids of dekens)
* Ligt de telefoon op een plat vlak? Zet er een pan overheen. De zuurstoftoevoer staakt en de brand zal vanzelf doven (niet te snel kijken he)
* Gooi er een emmer zand overheen. Ook daarmee smoor je de vlammen.
* Gooi er toch maar een flinke emmer water overheen. Hoewel het in verband met de gebruikte metalen in je telefoon en batterij niet echt een aanrader is, zijn de hoeveelheden van die brandbare materialen zo klein, dat een forse plens water in het algemeen de boel wel zal blussen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden