Nieuws
Bitcoin begrijpen: de digitale valutarevolutie
16 september 2024
Het gebeurt weleens dat je een e-mail krijgt met de mededeling dat je een openstaande vordering moet betalen, terwijl je van niets weet. Wat te doen?
Er zijn verschillende soorten van dit soort valse e-mails. Phishing e-mails, dit zijn e-mails die ‘vissen’ naar vertrouwelijke informatie, en e-mails van het type Ransomware. Ransomware betekent letterlijk: gijzelingssoftware. Hiermee blokkeren criminelen je bestanden op je computer of de soms zelfs de hele computer.
Phishing kan niet alleen via e-mail maar ook telefonisch, per sms of via websites gebeuren. Hierover schreven we eerder in deze rubriek: Microsoft belt, wat nu?. Criminelen doen dit om geld van je bankrekening te stelen.
Op het moment is vooral ransomware het probleem. Digitale afpersers doen zich bijvoorbeeld voor als incassobedrijf Intrum Justitia of als de politie. Je zou je schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten en daarom een boete moeten betalen. Of je zou een nog niet betaalde factuur of vordering open hebben staan. Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar, de oplichters proberen je te bestelen. Gelukkig komen deze e-mails vaak al direct in de spam-map terecht.
Intrum Justitia is de laatste tijd flink aan de beurt. In de lijst met meest recente valse e-mail op Fraudehelpdesk.nl komt de naam van het bedrijf twee keer voor. Intrum Justitia heeft dan ook op de eigen site een aantal voorbeelden van dergelijke e-mails verzameld.
Ook geven ze 5 tips:
Let op en controleer goed!
Een belangrijke tip die daar niet bijstaat, is om het e-mailadres van de afzender goed te controleren. Vaak is het een adres wat in het geheel niet lijkt op een echt e-mailadres van het bedrijf in kwestie, of het emailadres lijkt er wel op, maar bevat een spelfout. Ook willen er in de inhoud van de mail nog wel eens spelfouten staan. Een andere belangrijke aanwijzing is het internetadres waar de eventuele link in de e-mail naartoe gaat. Bij phishing is dat vaak een verkorte url (ow.ly/, tinyurl/) of in ieder geval een internetadres dat niet overeenkomt met het echte. Bij Intrum Justitia bijvoorbeeld een die eindigt op .nl en niet op .com zoals in werkelijkheid.
Klik dus ook NOOIT op een link in een e-mail die je niet vertrouwt!
Doe de quiz
Op de site van de Consumentenbond kunnen bezoekers deelnemen aan een phishingquiz en zo zelf hun kennis over valse e-mails testen.
Het is jammer genoeg onmogelijk om helemaal te voorkomen dat je dergelijke e-mails krijgt.
Gebruik dus goede antivirusprogramma’s, installeer updates en maak back-ups van de gegevens op je computer.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden