HDMI, DisplayPort of toch maar DVI?

Wie ooit een extern scherm heeft aangesloten, weet dat er talloze typen kabels en verbindingen zijn. Krachtiger computers en monitors, televisies en projectors met hogere resoluties vragen om andere standaarden. Maar wanneer gebruik je nu HDMI en wanneer DisplayPort? En kun je nog iets met DVI? Je leest het hier.

 vvdw dvi input connector   DVI-kabel in volle glorie

De term weergavestandaard verwijst naar alle manieren die er zijn om videoapparatuur zoals televisies, computermonitors en projectoren te verbinden. De juiste kabel geeft beeldsignalen van de hoogst mogelijke kwaliteit door.
De videoweergave-standaarden zijn in de afgelopen jaren sterk verbeterd ten opzichte van de digitale visuele interface (DVI) die in 1999 werd ontwikkeld door de Digital Display Working Group (DDWG). De DVI-standaard was op zijn beurt weer de vervanging van de - laatste analoge - VGA-standaard.
De DVI-connector kan videobeelden doorgeven, maar geen audio, tenzij hij is gekoppeld aan een High-Definition Multimedia Interface (HDMI)-converter. DVI wordt echter nog steeds op veel desktopcomputers gebruikt. De meeste desktopmodellen die na 2010 zijn gemaakt en laptops beschikken echter alleen over HDMI. Je kunt DVI nog wel vinden op sommige oudere televisies. Nieuwere tv’s zijn ook voorzien van een HDMI-ingang.

Even terug in de tijd: VGA
IBM introduceerde de VGA (Video Graphics Array)-standaardconnector in 1987. VGA verving de EGA (Enhanced Graphics Adapter) en de CGA (Color Graphics Adapter) interfaces, die lagere resoluties hadden. De laatste standaard had ook minder kleuren in de aanbieding. De VGA-standaard werd geïntroduceerd met 640 x 480 pixels, 16 bit-Hoge Kleuren of met 256 kleuren.
Elektronicaketens gingen vervolgens zelf verder met de ontwikkeling om hun kritische klanten te kunnen bedienen met meer kleuren en verbeterde resoluties. Het resultaat was Super VGA. IBM reageerde daarop met de introductie van zijn eigen XGA met 1024 x 768 pixels. Meer verbeteringen volgden in de jaren daarna.

Na 2010, toen dunnere en slankere computers de norm werden, werd de VGA-standaard geleidelijk uitgefaseerd. Apparaten gingen over op standaarden zoals DVI, Thunderbolt en DisplayPort. ComputerWorld.com schreef dat “de dikke VGA-poorten het grootste struikelblok zijn om laptops dunner en lichter te maken. Vooral de ultrabooks, die tot slechts 21 mm dik zijn en nog dunner zullen worden.”


DVI

Hoewel we Digital Visual Interface (DVI) in dit verhaal meenemen, is het goed om op te merken dat die term alleen een interface biedt voor videoweergave. Daarom is, in tegenstelling tot de andere standaarden hier, de term DVI nooit gekoppeld aan computer-weergavestandaarden of schermresoluties.
DVI werd een trendy verbinding voor dvd-spelers, tv-schermen en computermonitors in de eerste jaren van de 21e eeuw. De populariteit werd nog versterkt doordat DVI destijds de enige standaard was met zowel digitale als analoge ondersteuning in één connector. Hoewel de DVI-standaard inmiddels nogal bejaard klinkt, zijn er nog steeds monitoren op de markt die DVI gebruiken. Niet iedereen heeft de behoefte om een nog altijd goed werkende monitor te vervangen.

Soorten DVI-kabels
DVI-kabels zijn er in verschillende soorten: DVI-A, DVI-I en DVI-D. Om de verschillende kabels te herkennen, controleer je de pin aan een kant van de kabel. Als de pin plat is en er zitten vier pinnen omheen, dan kijk je waarschijnlijk naar een DVI-A- of DVI-I-kabel. Degene met alleen een platte pin is dan de DVI-D-kabel.
Kies een DVI-D-kabel als je een digitale monitor op een computervideokaart wilt aansluiten. Dit zorgt voor een betere beeldkwaliteit en een hogere snelheid. Een DVI-A kabel gebruik je om CRT-monitoren met een VGA-aansluiting te koppelen. Met een DVI-I-kabel en slotte stuur je een digitaal en analoog signaal naar een computer.

 

vvdw hdmi cable for tv


HDMI

HDMI behoort tot de categorie ‘moderne weergavestandaarden, omdat het video- en audiosignalen digitaal in één kabel kan overbrengen, met als resultaat een hoop gemak voor de gebruiker.

HDMI 2.1
In januari 2019 melden enkele tech-websites dat er een nieuwe versie van HDMI op komst is met enorme verbeteringen, waaronder een nieuwe kabel en ondersteuning voor resoluties tot 10K. Ook Cnet.com merkt op dat “HDMI 2.1 veel nieuwe functies zal bieden en veel meer bandbreedte”. De site waarschuwt echter dat het nog wel even kan duren voordat je kunt profiteren van deze nieuwe kabel, tenzij je zakken diep genoeg zijn om een ‘fancy’ high-end televisie te kunnen kopen.

Glasvezel HDMI-kabels
HDMI-kabels kunnen ook worden geleverd in de vorm van glasvezel. Wat dit soort glasvezelkabels onderscheidt, is dat het materiaal uitzonderlijk licht is, waardoor het totale gewicht van de kabels aanzienlijk wordt verminderd.
Deze kabels worden dan ook meestal gebruikt bij transmissies over lange afstanden. Naast het gewicht speelt mee dat het dataverlies per kilometer bij deze optische transmissie verwaarloosbaar is. Deze kabels kunnen zonder ondersteuning stukken tot 200 meter aan. Omdat de transmissie voornamelijk gebaseerd is op licht, hebben ze bovendien geen last van m elektromagnetische storing.

Wanneer kies je voor een HDMI-kabel?
Heb je te maken met eenbeetje moderne techniek, kies dan voor een HDMI-kabel. Een HDMI-kabel van goede kwaliteit is bijvoorbeeld geschikt voor 3D-videosignalen. Ook als je 4K-video tot je beschikking hebt, wil je liefst een high-speed HDMI-kabel. De HDMI-kabel is ook populair voor thuissystemen zoals Blu-ray-spelers, HDTV’s, projectoren en gameconsoles.

 

vvdw hand holding mini displayport


DisplayPort

DisplayPort is een verbinding met als functie om audio en video over één kabel te leveren. Deze weergavestandaard is ontwikkeld door een conglomeraat van computer- en chipfabrikanten om videobronnen aan te kunnen sluiten op een weergaveapparaat zoals een computermonitor. De verbinding is gestandaardiseerd door de Video Electronics Standards Association (VESA).
Maar wat is precies het verschil tussen DisplayPort en HDMI? PCWorld.com merkt op dat “HDMI en DisplayPort dezelfde dingen doen, maar op heel verschillende manieren. En elk heeft zijn eigen unieke kenmerken.” HDMI ondersteunt CEC (Consumer Electronics Control) voor het aansturen van volledige audio/video-opstellingen. Ook kan de HDMI-kabel ethernet-data doorgeven.

DisplayPort ondersteunt USB 2.0 over een hulpkanaal, maar deze functie wordt niet heel vaak gebruikt, aangezien DisplayPort nog niet universeel in de consumentenelektronica wordt toegepast. DisplayPort staat hogere resoluties toe dan HDMI bij een verbinding met minder pinnen. Ben je van plan om te investeren in een high-end monitor met de laatste innovaties? Denk dan vooral aan DisplayPort. Deze technologie wordt op dit moment ook geïntegreerd in computervideokaarten.
DisplayPort is er in drie klassen voor verschillende transmissiesnelheden, van zo’n 6 tot en met 40 gigabyte per seconde. Die laatste snelheid komt vooral in beeld bij 8K-televisies.

Hoe kies je nu de juiste kabel?
Weergavestandaarden verschillen en kabels zijn er in verschillende soorten en maten. Waarmee houd je allemaal rekening in je keuze?

Hardware
Als het gaat om de kabelaansluitingen, worden de meeste apparaten gelukkig geleverd met meer dan één type ingang. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over specifieke kabels, maar dat je bijvoorbeeld de prijs kan laten meewegen.
Kijk naar het apparaat en de monitor waarmee je verbinding wilt maken. Als de monitor of je apparaat bijvoorbeeld alleen VGA of DVI ondersteunt, heb je waarschijnlijk een adapter nodig om een HDMI-kabel op het apparaat aan te kunnen sluiten.

Specifieke wensen
Als je specifieke wensen hebt, zoals een zeer hoge output voor zowel video als audio of een hogere resolutie wilt weergeven, moet je nog even wat huiswerk doen. Als je zowel video als audio wilt, ga dan voor HDMI. Dit werkt optimaal bij moderne computers en televisies. Wil je echter de momenteel hoogste resoluties voor je een audio- en videosignaal, dan is DisplayPort het meest interessant.

Oude - analoge - videoverbindingen kunnen nog altijd om VGA vragen. Bedenk dat nieuwere technologieën vaak samenwerken met de oude. Oude technologieën werken echter maar zelden samen met de nieuwere.


Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Wiringo.com

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden