Handige zoektips

Je kent dat wel. Je bent in Google of een andere zoekmachine op zoek naar iets, maar de resultaten zijn niet helemaal waar je op gehoopt had. Wij geven je enkele handige tips.

Begin allereerst met bedenken hoe datgene wat je zoekt ‘netjes’ geformuleerd zou kunnen zijn. Dus niet zoeken op ‘mijn kop doet zeer’ maar op ‘hoofdpijn’.

Een andere belangrijke basistip is het gebruik van (dubbele) aanhalingstekens om je zoekterm heen. Daarmee krijg je namelijk precies die resultaten waarin dezelfde woordvolgorde gebruikt wordt. Dat is niet alleen handig als je informatie over een persoon zoekt, maar ook als je bijvoorbeeld de titel van een liedje zoekt, maar je weet alleen nog één zinnetje. Of als je een recept zoekt voor precies die ingrediënten die je in huis hebt, maar niet een ellenlange rij recepten waarin alleen de prei voorkomt.

Met het minteken (-) voor een woord, zorg je ervoor dat resultaten met dat woord niet worden meegenomen in je zoekresultaten. Zoek je bijvoorbeeld op boeket, maar gaat het je om de romantische boekjes en niet om de bloemen, dan tik je bijv. boeket -bloemen, of je wil een plaatje van de uit zijn as verrijzende feniks, dan gebruik je bijvoorbeeld phoenix -arizona als zoekterm.

Als je alleen resultaten van een bepaalde site wil zien typ je site:sitenaam achter je zoekterm. Bijvoorbeeld drone site:hcc.nl, en je krijgt een mooi overzicht van alle artikelen over drones op onze site. Wil je alleen een bepaald type documenten, bijvoorbeeld pdf’s of docs, dan kun je daar op zoeken door zoekterm filetype:type, te gebruiken. Let op, je geeft alleen de extensie aan, niet de punt die daar normaal gesproken voor komt, bijvoorbeeld drone filetype:doc.

En dan kun je natuurlijk in Google ook altijd nog gebruik maken van de optie zoekhulpmiddelen die je rechts in het menuutje boven de resultaten ziet staan. Daar kun je dan bijvoorbeeld je resultaten nog filteren naar land, taal of periode.

Kies je voor Geavanceerd zoeken (in Google) dan kun je de meeste van eerder genoemde tips gebruiken, ook tegelijkertijd, en vervolgens kun je die resultaten ook nog verfijnen op taal of land, zoals je dat met de zoekhulpmiddelen ook kunt.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden