Nieuws
Slimme apparaten: steeds vaker te vinden in ons dagelijks leven
9 oktober 2024
De meeste mensen kennen het probleem inmiddels wel: Facebook, Gmail, Marktplaats, PayPal, Pinterest, Twitter en noem het maar op. Er zijn talloze websites die om een wachtwoord vragen het is nooit echt veilig om voor alle diensten hetzelfde wachtwoord of juist erg makkelijk te onthouden wachtwoorden te gebruiken.
Aan de andere kant ben je bij veilige wachtwoorden weer aangewezen op een bijzonder goed geheugen of een slim systeem. Komt er een nieuwe site bij, dan is zo’n systeem soms niet helemaal kloppend. Het is dus lastig om alles zo veilig mogelijk te houden. Een oplossing is echter niet ver weg: wachtwoord-apps! Die laten je namelijk slechts één wachtwoord onthouden en maken de rest extra veilig voor je door ze zelf te verzinnen. We beschrijven drie ervan, maar er zijn er natuurlijk nog meer
1. 1Password
1Password (iPhone) eigenlijk wel koning op het gebied van wachtwoord-apps. Daarom is het ook een van de meest populaire diensten om je wachtwoorden in op te slaan. Daar zijn echter twee nadelen aan verbonden: de dienst is alleen recentelijk bijgewerkt voor de iPhone en kost je 15,99 euro. Daarvoor krijg je wel een wachtwoord-app om je vingers bij af te likken.
De wachtwoord-app genereert zelf zijn veilige wachtwoorden en biedt zelfs de mogelijkheid om deze automatisch in te vullen via een handige ingebouwde browser. De online functionaliteiten van 1Password zorgen er daarnaast voor dat je overal bij je wachtwoorden kunt, mocht je ook gebruikmaken van bijvoorbeeld de Mac- of pc-versie van 1Password. Dat synchroniseren gaat via Dropbox of iCloud.
2. KeePass
KeePass is open-source (de bronbestanden zijn voor iedereen in te zien) en heeft een wat meer basic uiterlijk. Daar is echter niks mis mee: KeePass is daardoor gratis en doet prima wat het moet doen. Je moet de databases waarin je wachtwoorden staan wel zelf bewaren als je gebruikmaakt van KeePass. Automatische online synchronisatie is er niet. Dit is snel na te bootsen door je KeePass-bestand bijvoorbeeld in Google Drive op te slaan. Vanuit daar kan je Android-toestel of iPhone er ook prima bij.
KeePassDroid is wat ons betreft de beste Android-app om je KeePass-wachtwoorden mee te beheren. De makers van KeePass zelf houden namelijk alleen de desktopversie van het programma bij. Mobiele versies worden gemaakt door andere enthousiastelingen. MiniKeePass is het beste alternatief als je een iPhone hebt. Beide apps zijn gratis en laten je een bepaald wachtwoord voor een bepaalde tijd naar je klembord kopiëren, zodat je hem ergens kunt invullen.
3. LastPass
LastPass (Android/iPhone) is een andere populaire online dienst om wachtwoorden in op te slaan. Hij is echter net als 1Password betaald, al kun je de Android-versie van de app veertien dagen gratis gebruiken. Daarna wordt je 12 dollar per jaar gevraagd. Je kunt dan wel overal bij je wachtwoorden via de servers van LastPass.
Het enige wat ons stoort aan LastPass is dat de app niet enorm mooi oogt op beide platformen. Op dat gebied ben je met 1Password en ook MiniKeePass beter af. Verder doet LastPass eigenlijk hetzelfde als dat eerdergenoemde 1Password.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden