Een app die ik graag gebruik, werkt niet meer. Wat nu?

Een app op je smartphone of tablet die niet meer werkt, is natuurlijk heel vervelend. Maar wat kun je doen als dit jou overkomt?

Een niet meer werkende app kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het een kwestie van updaten, soms heeft de maker van de app besloten de app terug te trekken of een voorheen gratis versie nu betaald te maken. In die gevallen heb je pech: je moet een alternatief zoeken of je portemonnee trekken. Hier kom je in het algemeen met een goede zoektocht via Google wel achter.

Maar soms is onduidelijk wat er precies aan de hand is. Het is dan het handigst om eerst eens in de appstore voor jouw besturingssysteem de app te zoeken om te bekijken of er updates zijn. Installeer de updates en probeer het nog eens.

Heb je de updates netjes geïnstalleerd en nog geeft de app geen sjoege? Verwijder de app dan en installeer hem opnieuw. Vaak lukt het dan wel om de app weer aan het werk te krijgen. Soms werkt een net geïnstalleerde app niet of niet goed omdat de nieuwe versie door de ontwikkelaar niet goed getest is. In dat geval kun je beter een oudere versie van de app installeren als die voorhanden is en wachten tot de problemen met de update zijn opgelost.

Updaten of opnieuw installeren op een Android-apparaat
Onder Mijn apps en games zie je in de appstore voor welke apps er recente updates zijn. Het is verstandig om even te kijken wat de update inhoudt – gaat het om bugfixes of is er nieuwe inhoud, dan wil je hem waarschijnlijk wel updaten. En vergeet niet in de gaten te houden of de app (nieuwe) toestemmingen vereist en of je die wel wilt toestaan. Je wilt niet dat een app na een update je locatiegegevens gebruikt of toegang heeft tot je adresboek, als daarvoor geen noodzaak is.

icoontje playstoreTik op het icoontje Play Store. Als je een melding hebt dat er nieuwe updates klaarstaan, kom je direct in het schermpje met daarin de apps die je kunt updaten op een rij. Je bekijkt eenvoudig de wijzigingen in de app van je keuze door op het pijltje tussen de app-naam en de knop updaten te tikken. Ben je het eens met de vernieuwingen dan tik je op updaten en probeer je vervolgens of de app nu wel naar behoren werkt.

Zie je geen rijtje staan met te updaten apps, maar het thuisscherm van de Play Store? Tik dan op de drie streepjes die onder elkaar staan en tik Mijn apps en games aan. Er wordt gecontroleerd of updates beschikbaar zijn en als die er zijn, volg je de eerdergenoemde stappen. Je kunt met de knop alles updaten bovenaan ook je apps in een keer allemaal bijwerken.

Wil je een app deïnstalleren en opnieuw installeren omdat het updaten niet heeft gewerkt? Tik dan in dit overzicht op de naam van de app, dan kom je bij de app in de Play Store terecht, waar je kunt kiezen voor verwijderen. Zodra de app is verwijderd verschijnt de knop installeren waarmee je de app opnieuw kunt installeren.

Updaten of opnieuw installeren op een iOS-apparaat
icoontje appstoreTik op het icoontje App Store en ga naar het tabje Updates om te zien voor welke apps een update beschikbaar is. Bekijk wat de update inhoudt en of je dat inderdaad wilt. Let ook op eventuele toestemming die de app (nu) vereist. Je wilt vast niet dat een app opeens toegang heeft tot je camera of locatiegegevens als dat nergens voor nodig is. Selecteer de app(s) die je wilt updaten of tik op Werk alle bij om alle apps in een keer te updaten.

Ook voor iOS geldt dat je apps kunt verwijderen en opnieuw installeren als updaten je niet verder heeft geholpen. Je verwijdert een app door hem op je toestelscherm aan te tikken en even vast te houden, totdat de icoontjes gaan wiebelen waarna je op het kruisje kunt klikken om de app te verwijderen. Om de app opnieuw te installeren moet je weer naar de App Store.

Pech
Heeft het updaten of zelfs opnieuw installeren niet geholpen? Dan zit er weinig anders op dan een alternatief te zoeken. Soms kun je ook via Google nog wel aan antwoorden komen als meerdere mensen hetzelfde probleem met de zelfde app hebben gehad. Maar dat kan erg verschillen, evenals de mogelijke oplossingen. Hier hebben we dus geen pasklaar advies voor.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden