De mythe van de megapixels

Je kent het wel: in de winkel komt de verkoper aangelopen met een camera die echt beter is. De camera is dan wel 100 euro duurder, hij heeft 2 megapixels meer! Dat rechtvaardigt die extra 100 euro wel, of toch niet?

De megapixelmythe, waarschijnlijk hebben we er ons allemaal wel eens schuldig aan gemaakt 'm te geloven. Hoe meer megapixels, hoe beter de camera. Dit is niet het geval. Megapixels heeft te maken met het aantal pixels van een foto. Dat is bijvoorbeeld handig als je op groot formaat moet afdrukken, denk aan een poster van 1 bij 1 meter. Je merkt dat bij te weinig megapixels de foto onscherp wordt. Het heeft echter weinig te maken met de kwaliteit van de foto.

Waarom trappen we er dan nog steeds in? Waarom krijg je meteen het aantal megapixels te horen als je neef in het kringgesprek van moeders verjaardag verteld over zijn nieuw gekochte camera? De megapixelmythe lijkt veel weg te hebben van de megahertz-mythe die we van enkele jaren geleden kennen. De computermarketeers hielden ons jarenlang voor de gek met verhalen als: een 3,2-GHz Intel-processor is natuurlijk sneller dan een 3-GHz Athlon 64. Of deze 3-GHz Celeron is sneller dan de 2-GHz Core2Duo. Het zijn vergelijkingen die totaal niet opgaan, want het zijn compleet verschillende producten. Is een Ferrari op 7000 toeren langzamer dan een Honda Civic op 9000 toeren?

De mythe begint al bij het tellen van de pixels uitgedrukt in megapixels. De CCD- of CMOS-sensor in je camera bestaat uit miljoenen pixels (receptoren) die het licht opvangen en samen de foto vormen. Als je de hoeveelheid pixels in horizontale rij met de verticale vermenigvuldigt, dan krijg je megapixel. Hier zit het addertje. Vergelijk het met je huiskamer: als je die met 1 meter verlengt, neemt het oppervlakte enorm toe. Het is een kwadratische berekening. Een vergroting van je verticale pixels en horizontale pixels met 40% levert al een verdubbeling in megapixels op. Het verschil tussen een 4-megapixel camera en een 6-megapixel camera is dus veel minder dan je denkt of kunt zien. Maar is die van 6 megapixel dan toch iets beter?

Niet per se, naast het aantal megapixel (toeren van de motor) heb je ook nog de lichtgevoeligheid (wegligging) en de grootte van de sensor (versnellingsbak). Met name die laatste is erg belangrijk voor de kwaliteit van de foto. Je ziet dit ook terug in de prijs. Camera's met een grote sensor (digitale spiegelreflex) zijn aanzienlijk duurder dan camera's met een kleine sensor.

Richt je je op bijvoorbeeld een compactcamera, dan nog ben je vaak nog slachtoffer van de megapixelmythe. Neem nou de Nikon P1 met 8 megapixels, deze gebruikt exact dezelfde sensor als zijn kleinere broer P2 met 5 MP's. Nikon perst dus uit dezelfde sensor voor de P1 meer megapixels dan voor de P2. De pixels van de P1 zijn namelijk kleiner dan die van de P2. Kortom, het is goed mogelijk dat de P2 met minder maar grotere pixels een hogere kwaliteit foto levert.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden