De mythe van de megapixels

Je kent het wel: in de winkel komt de verkoper aangelopen met een camera die echt beter is. De camera is dan wel 100 euro duurder, hij heeft 2 megapixels meer! Dat rechtvaardigt die extra 100 euro wel, of toch niet?

De megapixelmythe, waarschijnlijk hebben we er ons allemaal wel eens schuldig aan gemaakt 'm te geloven. Hoe meer megapixels, hoe beter de camera. Dit is niet het geval. Megapixels heeft te maken met het aantal pixels van een foto. Dat is bijvoorbeeld handig als je op groot formaat moet afdrukken, denk aan een poster van 1 bij 1 meter. Je merkt dat bij te weinig megapixels de foto onscherp wordt. Het heeft echter weinig te maken met de kwaliteit van de foto.

Waarom trappen we er dan nog steeds in? Waarom krijg je meteen het aantal megapixels te horen als je neef in het kringgesprek van moeders verjaardag verteld over zijn nieuw gekochte camera? De megapixelmythe lijkt veel weg te hebben van de megahertz-mythe die we van enkele jaren geleden kennen. De computermarketeers hielden ons jarenlang voor de gek met verhalen als: een 3,2-GHz Intel-processor is natuurlijk sneller dan een 3-GHz Athlon 64. Of deze 3-GHz Celeron is sneller dan de 2-GHz Core2Duo. Het zijn vergelijkingen die totaal niet opgaan, want het zijn compleet verschillende producten. Is een Ferrari op 7000 toeren langzamer dan een Honda Civic op 9000 toeren?

De mythe begint al bij het tellen van de pixels uitgedrukt in megapixels. De CCD- of CMOS-sensor in je camera bestaat uit miljoenen pixels (receptoren) die het licht opvangen en samen de foto vormen. Als je de hoeveelheid pixels in horizontale rij met de verticale vermenigvuldigt, dan krijg je megapixel. Hier zit het addertje. Vergelijk het met je huiskamer: als je die met 1 meter verlengt, neemt het oppervlakte enorm toe. Het is een kwadratische berekening. Een vergroting van je verticale pixels en horizontale pixels met 40% levert al een verdubbeling in megapixels op. Het verschil tussen een 4-megapixel camera en een 6-megapixel camera is dus veel minder dan je denkt of kunt zien. Maar is die van 6 megapixel dan toch iets beter?

Niet per se, naast het aantal megapixel (toeren van de motor) heb je ook nog de lichtgevoeligheid (wegligging) en de grootte van de sensor (versnellingsbak). Met name die laatste is erg belangrijk voor de kwaliteit van de foto. Je ziet dit ook terug in de prijs. Camera's met een grote sensor (digitale spiegelreflex) zijn aanzienlijk duurder dan camera's met een kleine sensor.

Richt je je op bijvoorbeeld een compactcamera, dan nog ben je vaak nog slachtoffer van de megapixelmythe. Neem nou de Nikon P1 met 8 megapixels, deze gebruikt exact dezelfde sensor als zijn kleinere broer P2 met 5 MP's. Nikon perst dus uit dezelfde sensor voor de P1 meer megapixels dan voor de P2. De pixels van de P1 zijn namelijk kleiner dan die van de P2. Kortom, het is goed mogelijk dat de P2 met minder maar grotere pixels een hogere kwaliteit foto levert.

 

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden