Blockchain, hoe werkt dat?

Cryptovaluta zoals Bitcoin en Etherium maken gebruik van blockchaintechnologie. Maar wat is blockchain eigenlijk?

Een blockchain is in feite een decentrale en voor iedereen transparante database van transacties. Vergelijk het met een grootboek, want dat is het, maar dan digitaal en decentraal: een digitaal grootboek van transacties. Het speciale eraan is dat de gegevens niet op één plaats opgeslagen zijn, maar verspreid over internet, waar ze voor iedereen toegankelijk en dus ook controleerbaar zijn.

Het netwerk controleert de transacties volledig automatisch. Als een transactie eenmaal geregistreerd is, is het niet meer mogelijk om die met terugwerkende kracht aan te passen, want dan detecteert het netwerk dat. In feite creëert een blockchain rechtstreeks vertrouwen tussen partijen die elkaar helemaal niet kennen zonder dat je een derde, onafhankelijke en betrouwbare tussenpersoon hoeft in te schakelen. Elke peer

in het netwerk heeft een lijst (de blockchain) met alle transacties, zodat door middel van synchronisatie gecontroleerd kan worden of toekomstige transacties geldig zijn en dubbele transacties voorkomen worden.

Bitcoin
De blockchain is vooral bekend geworden door Bitcoin, de digitale munteenheid waarvan de koers de afgelopen jaren spectaculair gestegen is met al even spectaculaire tussentijdse crashes. De blokchain garandeert

dat niemand geld van iemand anders uitgeeft en dat niemand zijn geld twee keer kan uitgeven.

Hoe een blockchain werkt, kunnen we ook uitleggen aan de hand van Bitcoin. Wanneer je in een Bitcoin-client een transactie uitvoert (je maakt bijvoorbeeld geld over aan iemand anders), stuurt de client die transactie naar het Bitcoin-netwerk. Daar worden ongeveer elke tien minuten alle recente transacties samengebracht in een blok, dat cryptografisch

beschermd wordt.

Keten
Als aan een keten van blokken een nieuw blok wordt toegevoegd, dan is dit nieuwe blok gebaseerd op het vorige blok, op nieuwe data en op een met veel rekenkracht gevonden bitreeks in het nieuwe blok. Het rekenwerk om de keten te verlengen kan dus pas beginnen als het vorige blok vaststaat.

Zodra een blok gevalideerd is, krijgt het een timestamp

en wordt het aan een keten van blokken (de blockchain) toegevoegd. Elk blok wordt met het vorige blok verbonden door een hash
te berekenen van de hele keten tot op dat moment. Daardoor is van de hele keten van blokken van het eerste blok (het genesis block) tot het laatste te controleren of ze wel met elkaar verbonden zijn. Een blok wordt dus gekoppeld door middel van een verwijzing naar een vorig blok. Als iemand in een van de voorgaande blokken iets verandert, veranderen alle daaropvolgende blokken.

Er kan van een hash niet worden afgeleid hoe de gegevens eruitzien. Het is de bedoeling dat een hash uniek is. Als er een bit of teken verandert in een stuk code of document, zal de hash in zijn geheel veranderen. Elke wijziging is dus waarneembaar. Als iemand probeert een niet gevalideerd blok toe te voegen, is dat niet gelinkt aan de voorgaande blokken in de blockchain: de hash klopt niet. Het is dus snel duidelijk dat er fraude in het spel is. En omdat iedere Bitcoin-client een kopie van de volledige blokchain heeft, kan iedereen dat nagaan.

Meer weten?
Bestel dan nu met ledenvoordeel de special Alle geheimen van Bitcoin en Blockchain >>

Op YouTube zijn de nodige filmpjes te vinden met uitleg over Blockchain, de meeste zijn echter wel Engelstalig. We hebben een paar duidelijke voor je uitgezocht:

The best explanation of blockchain technology 
What is Blockchain? 
How does a blockchain work - Simply Explained

How Does BitCoin Work?



'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden