Nieuws
HCC-aanbieding: Raspberry Pi 5 Starter Kit met Heatsink Case + Fan!
9 september 2024
Zoals we vorige week al vertelden, kost het veel rekenkracht om een block in een blockchain toe te voegen. Hoeveel energie kost het Bitcoin-netwerk eigenlijk?
De Nederlander Alex de Vries is gaan uitzoeken hoeveel energie het Bitcoin-netwerk kost en kwam tot vrij schokkende resultaten. Op jaarbasis is het stroomverbruik vergelijkbaar met dat van een middelgroot land. En hoewel zijn cijfers niet onomstreden zijn, zijn ze voldoende onderbouwd om duidelijk te maken dat het heel veel energie verbruikt. Op het moment van schrijven verbruikt het Bitcoinnetwerk volgens zijn berekeningen op jaarbasis ongeveer evenveel energie als het hele land Chili, per dag is het verbuirk net zoveel als bijna 35 (34,72) Amerikaanse huishoudens! Maar hoe komt dat dan eigenlijk?
Een block bevat een deel of alle transacties van het Bitcoinnetwerk. Naast de transacties bevat het ook een referentie naar het vorige blok en een extreem ingewikkelde wiskundige puzzel. Het toevoegen van blokken gebeurt door middel van Bitcoin mining. Dat minen (delven) is feitelijk het oplossen van die puzzel met een grafische kaart, FPGA
Wie als eerste de oplossing van het blok vindt, krijgt een beloning. Tegenwoordig is dat naar verluidt 12,5 Bitcoin en dat is met de huidige koers, ondanks de wilde fluctuaties, veel geld. Dat betekent ook dat er veel animo is om Bitcoins te minen.
Zeer complex
De Bitcoin-sequentie die gevonden moet worden, is zo complex dat het bijna niet meer individueel te doen is. Om de succeskans te vergroten, wordt er dan ook vaak in groepen gewerkt, mining pools. En omdat het zo complex is, is er ook extreem veel rekenkracht nodig om de sleutel te vinden. Je hebt er zware machines voor nodig die veel stroom verbruiken. Er wordt tegenwoordig grofweg elke tien minuten een nieuw blok aan de Bitcoin-blockchain toegvoegd. Dat komt neer op zo’n 210.000 Bitcoin-blokken per jaar. Zo kom je dus al aan heel veel stroom die ervoor nodig is.
En aangezien er dus veel miners zijn die allemaal proberen het volgende blok te delven, is het aantal berekeningen en dus de hoeveelheid benodigde stroom nog groter. Je hebt dus niet alleen te maken met de rekenkracht die het juist oplossen van de puzzel vergt, maar ook met alle pogingen die gedaan worden. En zo is door de jaren heen de stroom die het kost om een Bitcoin te minen, tot bizarre proporties gestegen.
Op de site Digiconomist van Alex de Vries lees je niet alleen heel veel meer over Bitcoin en andere cryptovaluta, maar kun je ook bekijken wat bijvoorbeeld Ethereum aan energie vergt.
Nieuws
9 september 2024
Nieuws
6 september 2024
Nieuws
2 september 2024
Nieuws
27 augustus 2024
Nieuws
27 augustus 2024
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden