Actie banner

App toestemmingen beheren

Apps willen vaak toestemming om een aantal zaken te gebruiken. Vaak is dit heel logisch en noodzakelijk voor de werking van de app, maar soms ook niet. Hoe houd je de toestemmingen in de hand?

Op smartphones met Android dien je bij het installeren van een app vaak toestemming te geven voor het gebruik van bijvoorbeeld je camera, contacten, etc. Dit is vaak nodig voor de werking van de app. WhatsApp wil bijvoorbeeld je adresboek gebruiken, maar ook toegang hebben tot je foto's en je camera. In eerste instantie kun je denken: "Waarom moet Whatsapp dat zo nodig?". Als je WhatsApp gebruikt en je wil een foto versturen naar één van je contacten, dan heeft de app die toestemming al nodig. De app moet je contacten kunnen raadplegen, je camera om de foto te maken en je opgeslagen foto's om deze vervolgens te versturen. Logisch.

Helaas zijn er ook apps die onnodige toestemmingen vragen, en deze in de gauwigheid ook krijgen. Hoe beheer je die dan? Gelukkig zijn er een aantal apps die dit op een simpele en overzichtelijke manier aan je laten zien. Vaak met de mogelijkheid een specifieke toestemming weer in te trekken.

De app F-secure app permissions is er zo een. Deze app, die zelf geen toestemming nodig heeft, geeft alle toestemmingen overzichtelijk weer. Deze app doet het volgende:

- Controleert en geeft meldingen over privacy onvriendelijke apps bij het installeren/bijwerken.
- Alle geïnstalleerde apps filteren op het aantal vereiste rechten.
- Filteren op apps die mogelijk geld kosten, bijvoorbeeld door berichten te verzenden of oproepen uit te voeren zonder jouw toestemming.
- Filteren op apps die mogelijk van invloed zijn op je accuduur vanwege intensief gebruik van hardware, zoals gps.
- Filteren op apps die mogelijk toegang hebben tot je persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld je contactpersonen, berichten en accounts.

Een app die mogelijk nog verder gaat is Advanced Permission manager. Met deze app kun je ook toestemmingen/rechten ontnemen van al geinstalleerde apps, en dit zonder 'root access'. Ofwel, elke normale gebruiker kan met deze app toestemmingen en rechten verwijderen van apps waarvan je vindt dat deze app die toestemming/rechten niet (meer) hoeft te hebben.

Bedenk wel dat een app vaak echt toestemming moet hebben tot bepaalde dingen, ook al lijkt dat op het eerste gezicht niet meteen logisch. Het intrekken van de toestemming kan uiteraard gevolgen hebben voor de werking van de app.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden