5G, wat is dat eigenlijk?

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met data-abonnement. Dat komt natuurlijk grotendeels ook omdat mobiel internet tegenwoordig dankzij 4G net zo goed of soms zelfs beter werkt dan thuis op je computer. Maar wat is 5G eigenlijk en waarom gaan we straks over op 5G?

Even heel kort de geschiedenis, te beginnen met 0G. 0G dateert al van 1946 en net als 1G dat in 1980 kwam, maakte het gebruik van analoge signalen. Zo konden heel kleine datapakketjes worden verstuurd, waardoor het alleen geschikt was voor bellen. Ook was het bereik niet erg groot. 2G kwam begin jaren 90 en is de eerste generatie die met digitale signalen werkte. Daardoor was het bereik veel groter– roaming werd mogelijk –en de bandbreedte was groot genoeg voor sms- en mms-berichten. Ook werden de signalen versleuteld. Een nieuwere versie bracht de mogelijkheid drie keer zoveel data te hanteren en je kon er dan ook voorzichtigjes mee het internet op. Toen in 2003 3G kwam, nam mobiel internet een grote vlucht.

Nu - 4G
Intussen zijn we al enkele jaren gewend aan een goede dekking voor 4G, waarmee de snelheid van je mobiele internet verveelvoudigd is. 4G werkt met een techniek die Long Term Evolution (LTE) is genoemd. Intussen is er LTE Advanced, vaker 4G+ genoemd – waarbij twee frequentiebanden gecombineerd worden. Iedere frequentieband wordt gebruikt om gegevens te communiceren.

Inmiddels kennen we ook het zogeheten 4.5G, de laatst stap naar 5G. Omdat hierbij vier frequentiebanden gecombineerd worden, is het veel sneller dan zijn voorganger. Door de stijgende populariteit van bijvoorbeeld videostreaming en Augmented Reality-toepassingen, is dat wel welkom. De dekking van het netwerk is inmiddels al heel aardig, maar het aantal toestellen dat ermee kan omgaan nog niet. Het zijn nog vooral de topmodellen die met 4.5G overweg kunnen, zoals de Samsung Galaxy S8 en S9, iPhone X of LG V30.

De toekomst – 5G
4G was vooral ontwikkeld voor toepassingen als smartphones, 5G is bedoeld voor het Internet of Things, waarin niet alleen telefoons met elkaar communiceren, maar ook bijvoorbeeld auto’s, elektrische apparaten, allerhande sensoren en robots.

Ook hele steden en infrastructuur worden gekoppeld aan het Internet of Things. Met zo’n intelligent systeem kunnen bijvoorbeeld overstromingen vroegtijdig gedetecteerd worden, maar kan ook door sensoren in vuilnisbakken, de vuilnisman gerichter te werk gaan.

Nu al zijn er veel dingen die je met je smartphone kunt bedienen, zoals de verlichting of verwarming bijvoorbeeld. Tegen 2020 zullen wereldwijd zo’n 50 miljard toestellen verbonden zijn met het internet, zo blijkt uit een recente schatting.

Snelheid en onderscheid
Uiteraard gaat ook de snelheid verder omhoog. Bij een test in Japan werd een internetsnelheid van 1,7 gigabit per seconde gehaald. Dat hebben we echt (nog) niet nodig. De snelheid van het huidige 4G-netwerk (maximaal 150 Mbps voor klassiek 4G en tot zo’n 1 gigabit per seconde downloadsnelheid voor 4.5G) is voorlopig meer dan voldoende voor de meeste toepassingen.

5G is dan ook niet alleen een snellere versie van 4G. Een heel belangrijke ontwikkeling is network slicing. Hiermee kan het 5G-netwerk opgesplitst worden. Nu kan dat niet: op een 4G- of 3G-netwerk kan geen onderscheid gemaakt worden tussen iemand die kattenfilmpjes downloadt en iemand die een noodcentrale wil bereiken.

Het 5G-netwerk zal daarom opgesplitst worden in verschillende virtuele netwerken. Zo kun je een algemeen netwerk hebben zoals nu het geval is én een netwerk voor prioritair verkeer tussen hulpdiensten. Als het gewone netwerk overbelast raakt, blijft dat prioritaire deel wel werken. In theorie kan het 5G-netwerk zelfs detecteren wanneer iemand een noodcentrale probeert te bereiken. Die communicatie kan dan automatisch van het algemene deel naar het prioritaire deel verplaatst worden.

Op dezelfde manier kun je een eigen virtueel netwerk hebben voor slimme machines, zoals bijvoorbeeld slimme auto’s. Die moeten zonder enige vertraging kunnen communiceren, ook met elkaar. En zo zullen zich meer mogelijkheden voordoen.

Ook wordt 5G uitgerust met beamforming-technologie. Door de locatie van je apparaat te achterhalen, kan het netwerk de signalen rechtstreeks naar je smartphone of ander verbonden apparaat sturen. Zo haalt het 5G-netwerk het optimale uit zijn bereik.

2020
Omdat de potentiële snelheden en connectiviteit zo hoog zijn, zou het zomaar kunnen dat we in de nabije toekomst geen kabel of telefoonlijn meer nodig hebben voor snel internet in huis.

Eind vorig jaar is de eerste 5G-specificatie officieel goedgekeurd. Daarmee kunnen mobiele providers en hardwarefabrikanten al volop aan de slag om de eerste 5G-producten uit te brengen. De eerste producten met 5G worden dit jaar al verwacht. In Europa hebben we vermoedelijk in 2020 het eerste 5G-netwerk.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden