Digitale voor- en nazorg

 

Wat moet of kun je doen met social media-accounts na het overlijden van een familielid of andere bekende(n)? En wat moet je doen om te voorkomen dat jouw nabestaande(n) met deze vraag achterblijven? Die vragen worden beantwoord in het seizoensthema Digitale voor- en nazorg.

Naast het gewone bestaan heeft iedereen tegenwoordig ook een digitaal leven. We delen onze verhalen en foto’s met elkaar op social media, we bankieren en verzekeren ons online en we slaan steeds meer gegevens op in de cloud. Digitaal voortleven, het kan in de digitale wereld als jij dat wilt. Maar wanneer iemand overlijdt, levert dat ook digitale vragen op. Hoe krijg je als nabestaande toegang tot contacten, foto’s of documenten, noodzakelijk voor de administratie of voor het afmelden of opzeggen van die social media-accounts wanneer ze zijn beveiligd met een wachtwoord of toestelcode? Of wil je bijvoorbeeld de Facebook-pagina van de dierbare juist niet opheffen, maar een herdenkingsstatus geven, zodat mensen digitaal afscheid kunnen nemen? Moet je nu wel of niet de social media-accounts, online-diensten en abonnementen opzeggen en hoe voorkom je identiteitsfraude met gegevens van de overleden dierbare? En wat kun je nu al zelf regelen om ervoor te zorgen dat jouw nabestaanden niet met deze kwesties blijven zitten? Deze vragen en meer komen aan bod in de presentatie van het seizoensthema Digitale voor- en nazorg.

Ben je lid van HCC? Dan kun je direct hieronder de videopresentatie bekijken die Sander van der Meer gaf op de HCC!kennisdag. Let op: hiervoor dien je ingelogd te zijn.

Verder kun je hieronder bovendien PDF's van de presentatie en de syllabus van het seizoensthema, plus enkele relevante artikelen downloaden.
 
Presentatie en syllabus 
De presentatie wordt op tientallen locaties in het land gegeven, maar je kunt hem ook hieronder downloaden. Let op: door de vele video’s is hij bijna 500 MB groot. Je kunt ook de syllabus downloaden, hierin staat meer informatie en worden de video’s als afbeelding weergegeven. De volgende onderwerpen komen daarin aan bod: digitaal voortleven, digitale voorzorg en digitale nazorg.
 
Checklist wachtwoorden en abonnementen
Tot digitale voorzorg behoort ook zeker de checklist wachtwoorden en abonnementen: een handig overzichtslijstje voor al je inlognamen en wachtwoorden van je apparatuur, abonnementen, social media-accounts, et cetera. Dit bewaar je op een goede plek voor je nabestaanden, maar houd er rekening mee dat je het zelf nog bij kan werken. Je kunt het hieronder downloaden.
 
Artikel ‘Een gerust gevoel voor later' uit PC-Active 304
Je kunt je inloggegevens ook veilig op een usb-stick opslaan wanneer je daar een degelijke wachtwoordmanager voor gebruikt. In het artikel ‘Een gerust gevoel voor later’ in PC-Active nummer 304 stond dit uitgebreid beschreven. Je kunt het hieronder downloaden. 
 
Artikel 'Social media na overlijden’ uit PC-Active 310
In PC-Active 310 komt het thema Digitale voor- en nazorg ruim aan bod. Het artikel ‘Social media na overlijden’ op pagina 50 laat zien welke mogelijkheden er zijn om bij Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter je digitale nalatenschap te regelen. Ook dit artikel kun je hieronder downloaden.
 
Presentatie SeniorenAcademie Digitale erfenis
Ook kun je hier de presentatie Digitale erfenis downloaden, gemaakt door de SeniorenAcademie in 2017.
 
Wie nog een vraag heeft naar aanleiding van dit seizoensthema, kan die sturen naar  
 
Let op: voor alle downloads moet je ingelogd  zijn als HCC-lid.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden