Banner fotowedstrijd scheurkalender

Consumentenbond: 'gebruik beveiligings-app van Facebook niet'

Deel dit artikel

,

De Consumentenbond raadt smartphone- en tabletgebruikers af de beveiligings-app die Facebook promoot, te gebruiken. Facebook belooft met zijn Onavo Protect - VPN Security extra bescherming van persoonlijke gegevens, maar in feite schendt de app juist de privacy van gebruikers.

De app creëert een virtual private network (VPN) op je smartphone of tablet, om je te bescheremen tegen meekijkende hackers. De meeste VPN-providers doen niets anders dan het verkeer omleiden, de data zelf laten ze ongemoeid. Maar Onavo Protect werkt anders. De app analyseert continu ál het internetverkeer van het mobiele apparaat en deelt die kennis met Facebook en zijn advertentiepartners. De Onavo-app is al langer beschikbaar, maar Facebook promoot deze nu ook actief binnen de ‘gewone’ app.

Misleiding
De Consumentenbond vindt vooral de manier waarop Facebook de app aan de man brengt, niet deugen. Onder het misleidende mom van extra privacy en veiligheid verzamelt het bedrijf met de app alle denkbare gegevens van de gebruiker, zoals naam, telefoonnummer, apparaatgegevens, locatie, apps op het apparaat, bezochte websites. Facebook eigent zich het recht toe deze gegevens te analyseren én door te spelen aan andere partijen, maar dat is alleen te lezen in de volledige privacyverklaring die is weggestopt achter een link. In de verkorte versie van de verklaring die gebruikers bij de installatie zien, staat hier niets over.

Gebruik van een VPN is zeker aan te arden. OPmdat de communicatie tussen jouw computer, smartphone of tablet versleutel is, kunnen derden niet zien welke sites je bezoekt of wat voor e-mails je krijgt of stuurt. Zo blijf je anoniem, maar je kunt zo ook veilig openbare wifinetwerken gebruiken. Bijkomend voordeel is dat je landerestricties kunt omzeilen, bijvoorbeeld voor het kijken van bepaalde televisieprogramma's.

Lees ook:
>> Wat is een VPN?
>> Hoe stel ik een VPN in?