Toch onbeperkt roamen in Europa

Deel dit artikel

,

Europeanen kunnen vanaf juni volgend jaar toch onbeperkt roamen binnen de Europese Unie zonder extra kosten. Dat staat in een nieuw voorstel van de Europese Commissie.


Er komt wel een zogenoemde fair use policy om misbruik te voorkomen. Als een provider bijvoorbeeld merkt dat een simkaart bijna alleen in het buitenland wordt gebruikt, mag het telecombedrijf alsnog geld vragen. Het is nog onduidelijk waar hierin de grenzen liggen; daarover wil de commissie nog met telecomwaakhonden gaan praten.

Providers mogen in dat geval in het voorstel van de commissie niet meer rekenen dan 0,04 euro per gesprek, 0,01 euro per sms en 0,0085 euro per MB. Als de klant het hier niet mee eens is, gaat de zaak naar de nationale telecomwaakhond.

Eerder voorstel
In een eerder concept stond dat gebruikers dertig dagen achtereen en negentig dagen per jaar mogen roamen zonder extra kosten. Daarna konden de providers alsnog een factuur gaan sturen. Dit was bedoeld om misbruik te voorkomen. Maar op dit idee kwam zo veel kritiek, dat de commissie het introk.

Op 15 december wordt het voorstel definitief. In de tussentijd kunnen organisaties, lidstaten en het Europees Parlement er nog op reageren. De hoge roamingkosten moeten vanaf 15 juni 2017 zijn afgeschaft.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake noemt het voorstel een belangrijke stap. "Het geeft meer flexibiliteit aan gebruikers en dat is belangrijk." Wel wil Schaake snel weten na welke periode providers alsnog geld mogen vragen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden