'Windows 10 op 20 procent van alle computers'

Deel dit artikel

,

Windows 10 heeft in een jaar tijd een marktaandeel van zo’n 20 procent op pc's gehaald. Dat is een opsteker voor Microsoft. Het bedrijf moest eerder zijn doel om Windows 10 binnen enkele jaren op één miljard apparaten te installeren, naar beneden bijstellen.

Er zijn twee bekende onderzoeksbureaus die over marktaandelen van besturingssystemen op computers publiceren: Netmarketshare en Statcounter. Bij de een heeft Windows 10 nu een aandeel van 21 procent, bij de ander 23 procent. Windows 7 draait wel nog altijd op veel meer computers: respectievelijk 47 en 40 procent.

Anniversary update
Vandaag komt de eerste grote update uit voor Windows 10-gebruikers. Die bevat een aantal kleine verbeteringen. Daarnaast wordt het makkelijker om op computers met touch-mogelijkheden te schrijven.

Vorige maand gaf Microsoft toe dat het waarschijnlijk niet gaat lukken om in 2018 Windows 10 op één miljard apparaten te krijgen. Dit komt doordat smartphones met deze software veel minder populair zijn dan pc's met het besturingssysteem.

Gratis
Om zoveel mogelijk mensen Windows 10 te laten installeren was de software een jaar lang gratis te krijgen. Dit aanbod liep vrijdag af. Toch blijkt er een methode om de update alsnog gratis te krijgen.

Volgens techsite CNET kunnen mensen die hulpbehoevend zijn het besturingssysteem alsnog gratis krijgen. Doordat niet hoeft te worden bewezen dat iemand daadwerkelijk hulpbehoevend is, kan iedereen hier gebruik van maken. Microsoft laat aan de techsite weten dat dit niet de bedoeling is. Of de softwaremaker het proces gaat wijzigen, is onduidelijk.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden