Windows 10 gaat beter samenwerken met Android en iOS

Deel dit artikel

,

Microsoft wil in de komende update van Windows 10 het systeem beter laten samenwerken met de mobiele besturingssystemen iOS (Apple) en Android (Google).

Het bedrijf kondigde tijdens de Build 2017 een aantal functies aan die nadrukkelijk ook beschikbaar zijn voor de besturingssystemen van de grote concurrenten.

De softwaremaker heeft al jaren zijn eigen mobiele besturingssysteem, maar dat is lang niet zo populair als die van de concurrentie. Dus heeft Microsoft ervoor gekozen om nieuwe functies in Windows ook beschikbaar te maken voor niet-Windows-apparaten.

Waar was je gebleven
Allereerst biedt Windows 10 straks een duidelijk overzicht van waar je in bepaalde programma's bent gebleven. Zo krijg je te zien hoe ver je bent in een film en waar je het laatst bent gebleven in een Excel-bestand. Dat moet het makkelijker maken om op die plek verder te gaan.

Dat kan niet alleen op je Windows-pc, maar als je de Cortana-app (een virtuele assistent van Microsoft) installeert op je iPhone of Android-toestel, kun je ook daar verder gaan waar je was gebleven. Ook heeft Microsoft een functie toegevoegd waardoor je op je pc een stuk tekst kunt kopiëren, die je vervolgens op je iPhone ergens in kunt plakken.

Deze functionaliteiten doen sterk denken aan wat Apple al enkele jaren biedt. Het verschil is dat er meer mensen zijn met een Windows-pc die daarnaast een iOS- of Android-smartphone hebben.i

Strategie
Dit alles komt neer op een strategiewijziging. Een aantal jaar geleden zag Microsoft de concurrentie als vijandig. De update van Windows, die Fall Creators Update wordt genoemd, komt in september beschikbaar.

OneDrive, de opslagdienst van Microsoft, heeft ook een update gekregen waardoor je bestanden 'op verzoek' kunt downloaden. Je ziet ze dus wel staan op bijvoorbeeld je pc, maar ze nemen geen ruimte in op de harde schijf omdat ze niet naar je computer zijn gedownload.

Ook toonde het bedrijf een nieuwe app waarmee je onder meer automatisch een video kunt laten maken. Dit doet denken aan wat Google en Apple al aanbieden.

Ten slotte hintte Microsoft erop dat er ook in de toekomst nog een lik verf voor Windows 10 aan komt. Het bedrijf presenteerde een nieuwe techniek waarmee ontwikkelaars programma's kunnen vormgeven.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden