Wifi-problemen oplossen: review Wi-Fi Inspector 2.0

Deel dit artikel

,

Veel mensen hebben last van een wifi-netwerk dat niet goed werkt of geen optimale dekking biedt. De gratis Wi-Fi Inspector 2.0 moet die problemen in kaart brengen en oplossen.

Door: Aad Munsterman

Wifi-problemen zijn heel herkenbaar, ook tijdens de vakantie op campings en in hotels. Maar wat nu de problemen zijn, is vaak niet gemakkelijk te achterhalen. Netwerkleverancier Xirrus wil met de nieuwe versie 2.0 van de gratis Wi-Fi Inspector een oplossing aanbieden. Hij is nu beschikbaar voor de laatste versies van Windows en MacOS en biedt ondersteuning voor de nieuwe 802.11ac Wave 1- en Wave 2-standaarden. De tool vereenvoudigt het beheer en het oplossen van problemen met draadloze netwerken voor ict-afdelingen en consumenten. Je dient echter wel enige kennis van wifi-technologie te hebben, dus voor beginnende computergebruikers zal het gebruik van deze Wi-Fi Inspector (te) lastig zijn. Als gebruiker kun je naar draadloze netwerken zoeken, problemen met verbindingen oplossen, de draadloze dekking in kaart brengen en de aanwezigheid van ongeoorloofde access points (AP) detecteren.

Tools

In Wi-Fi Inspector 2.0 zijn een aantal tools, waarvan enkele ook als losse testtools op internet te vinden zijn of in de router/access point aanwezig zijn, geïntegreerd en kunnen op een overzichtelijke manier gebruikt worden. De kracht van het tool ligt in het continu bemeten van de ontvangen wifi-signalen. In een grafiek en daarnaast ook op een 'radarscherm' wordt de signaalsterkte weergegeven, in combinatie met alle andere relevante AP-gegevens. Dit geeft helder inzicht in de wifi-dekking op de locatie waar je op dat moment bent met je laptop. Het lokaliseren van het Access Point wordt ondersteund door een 'Geigerteller'. Hoe dichter je bij het Access Point bent, hoe sneller je de beeps hoort via de luidspreker.

Meer info over de Wi-Fi Inspector vind je hier.

Prijs: gratis

Pluspunten:

+ krachtige set wifi-tools

+ eenvoudig gebruik, goed gedocumenteerd

Minpunten:

- kennis van wifi-technologie is noodzakelijk

- wifi-radar geeft niet de locatie van het AP weer

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden