Wat is 4K Ultra HD eigenlijk?

Deel dit artikel

,

In de wereld van televisies valt steeds vaker de term 4K Ultra HD. Deze beeldresolutie biedt op dit moment het best mogelijke beeld. Ultra HD is de opvolger van Full HD-tv’s en de 4K geeft aan dat het scherm maar liefst vier keer zo scherp is.

Dit wordt tegenwoordig op veel televisies toegepast, maar voor de gewone consument is de technologie vaak nog grijs gebied. In dit artikel legt televisie-specialist tvq.nl  uit wat 4K tv’s je bieden.

Korte uitleg
Net als Full HD, is ook 4K Ultra HD een beeldresolutie voor televisies. Waar een Full HD-televisie is uitgerust met 1920 x 1080 pixels, beschikt een 4K tv over 3840 x 2160 pixels, en hoe meer pixels er op een scherm aanwezig zijn, hoe scherper de beelden zijn. Zo kun je het beeld dus vier keer zo scherp ervaren. Details zijn zo nog beter waar te nemen.  Maar wat jij op een tv ziet, is ook afhankelijk van de grootte van het scherm en de kijkafstand - de afstand tussen het beeldscherm en het punt waar jij vanaf kijkt.

Het letterlijk meest in het oog springende voordeel van 4k is natuurlijk dat het scherpere beelden weergeeft. Daarnaast vallen ook de kleuren op: deze zijn helderder. Het beeld wordt daardoor realistischer. Daarbij wordt ook de kwaliteit van het gehele beeld verbeterd als je het vergelijkt met Full HD.

4K Upscaling
Wanneer je op zoek bent naar een 4K televisie, ben je misschien wel eens de term 4K Upscaling tegengekomen. Indien jouw televisie over deze functie beschikt, dan kan de tv content omzetten van Full HD naar 4K kwaliteit. Dit is wel vaak minder goed dan de echte 4K Ultra HD resolutie.

Voor het beste effect is het van belang dat de content die je kijkt ook 4K ondersteunt. Tegenwoordig bestaat er al oneindig veel content die jij in 4K kwaliteit kunt zien. Verschillende blu-rays zijn in deze resolutie af te spelen en ook streamingsdiensten als Netflix ondersteunen de techniek. Ook hebben tv-fabrikanten vaak een eigen platform waarop je 4K-content kunt bekijken.

8K-technologie
De 4K resolutie is nog amper bekend bij veel mensen, maar de fabrikanten zijn alweer bezig met een nóg nieuwere resolutie: 8K. De 8K Ultra HD-tv biedt je de op het moment beste kijkervaring, met nog scherper, helderder en beter beeld. Het is namelijk vier keer zo scherp als de 4K tv. Televisies met deze hoge resolutie zijn echter nog niet verkrijgbaar in Nederland. En zodra ze wel verkocht worden, zal de prijs voor het overgrote merendeel nog wel even onbetaalbaar zijn.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden