Actie banner

Samsung Galaxy S: overzicht van alle modellen

Deel dit artikel

,

Met de Galaxy S groeide Samsung uit tot Apples grootste concurrent. Wat maakt alle modellen van deze telefoon zo bijzonder?

Mede dankzij het succes van de Galaxy S-lijn is Samsung nu wereldwijd de meest populaire smartphonefabrikant. Hoe verliep deze stormachtige opmars?

In 2007 presenteert Apple de eerste iPhone en ontketent daarmee een ware smartphonerevolutie. Andere fabrikanten en besturingssystemen kunnen op dat moment niet tippen aan het niveau van de iPhone. Google werkt wel flink aan Android, het enige besturingssysteem dat kan concurreren met iOS. De eerste Android-telefoons komen in 2008 en 2009 uit, maar qua mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid halen deze modellen nog lang niet het ‘iPhone-niveau’. Dat verandert in 2010…

Samsung Galaxy S: geboorte van iPhones aartsrivaal
In 2010 presenteert Samsung de Galaxy S: een Android-telefoon met een recht-toe-recht-aan ontwerp zonder gekke uitschuifonderdelen. De telefoon heeft zelfs geen toetsenbord. Eigenlijk een smartphone volgens hetzelfde principe als de iPhone, maar dan met een groter scherm en een ander besturingssysteem. Door zijn grote scherm was de Samsung Galaxy S heel gebruiksvriendelijk in vergelijking tot andere Android-telefoons. Tel daar bij op dat Android steeds meer mogelijkheden kreeg en de aartsrivaal van de iPhone was geboren!

Galaxy S II: vormbehoud met groter scherm
Een jaar later verschijnt de Galaxy SII. Dit keer geen grote verrassingen, hij is alleen iets groter, heeft een meer gepolijst ontwerp en bevat betere hardware. De camera schiet foto’s van 8 megapixel en er is ook 2-megapixel selfiecamera, terwijl de meeste telefoons überhaupt geen camera aan de voorkant hadden! Terwijl Apple vasthoudt aan een klein scherm, schat Samsung goed in dat er vanuit de consument behoefte is aan grotere displays. Daarom wordt de Galaxy S II uitgebracht met een 4,3-inch scherm. Dit zorgt er mede voor dat de Galaxy S II nóg beter verkoopt dan de eerste Galaxy S-smartphone.

Greep naar de macht: Samsung Galaxy S III
Met de Galaxy S III komt Samsung echt op stoom: een modern ontwerp met dunne randen én een groot 4,8-inch scherm met HD-resolutie. In een jaar tijd verkoopt Samsung er maar liefst vijftig miljoen exemplaren van. Drie van de tien smartphones die wereldwijd worden verkocht, zijn van Samsung. Daarmee heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant op dat moment verreweg het grootste marktaandeel.

Galaxy S4 en S5: top en flop
Met de vierde Galaxy S-telefoon onderstreept Samsung wederom zijn rol als topmerk. Het ontwerp is nóg slanker en de hardware is opnieuw sterk verbeterd. Net als zijn voorgangers heeft de Galaxy S4 een Super Amoled-display, dat helderder en kleurrijker is dan de LCD-schermen van zijn concurrenten. Bovendien is de schermresolutie verhoogd naar Full HD, waarmee de Galaxy S4 in 2013 het beste smartphonescherm tot dan toe heeft.

Dankzij de Galaxy S4 blijft Samsung met gemak de grootste telefoonfabrikant. In 2014 komt de eerste Galaxy S-telefoon uit die tegenvalt. Ja, het is leuk dat de Galaxy S5 waterdicht is, maar echt mooi is de telefoon niet. Bovendien voelt ‘ie een beetje goedkoop aan. De Galaxy S5 wordt dan ook geen succes.

Samsung Galaxy S6 en Galaxy S7: hernieuwde glorie
De Galaxy S6 is dan ook radicaal anders: volledig gemaakt van aluminium, een mooi afgewerkt, slank design en  vol goede hardware. Daarnaast heeft-ie een broertje, de Samsung Galaxy S6 Edge met een scherm dat aan de zijkanten over de rand heen valt. Beide telefoons worden een regelrechte hit.
Hoewel de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge geen grote vernieuwingen bieden, worden ook deze telefoons een hit. Ze  zijn nog nét iets mooier, waterdicht en het opslaggeheugen is nu wél uitbreidbaar. Bij de Galaxy S6 was dit niet zo, wat een jaar eerder tot kritiek leidde.

Nog hogere lat met de S8
Na zeven jaar boekt Samsung nog steeds successen met zijn Galaxy S-smartphones. Ook dit jaar zorgde de Galaxy S8 weer voor blikken van verbazing. Zo is dit model standaard uitgerust met een Edge-display. Daarnaast zijn de randen aan de boven- en onderkant dunner dan ooit tevoren waardoor de Galaxy S8 er uitziet alsof ‘ie uit de toekomst komt.

Leg je de Samsung Galaxy S8 naast de Galaxy S, dan zie je hoe snel het kan gaan in zeven jaar. Ze zijn allebei gemaakt volgens hetzelfde principe: één scherm waarop je alles doet, van typen tot fotograferen en van ‘appen’ tot video’s kijken. Het is een gouden formule die zowel Samsung als Apple uitermate goed op hun telefoons heeft toegepast.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door KPN Samsung.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden