Banner fotowedstrijd scheurkalender

Safer Internet Day

Deel dit artikel

,

Dinsdag 9 februari is het Safer Internet Day. Safer Internet Day wordt georganiseerd door Insafe, een initiatief van de Europese Commissie. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan de veilig internetgebruik van met name kinderen en jongeren.

In Nederland vormen Veiliginternetten.nl (ondergebracht bij ECP), het Meldpunt Kinderporno op Internet en Mediawijzer.net het Safer Internet Center. Zij vragen in Nederland aandacht voor deze dag. Het thema is dit jaar ‘Play your part for a better internet!’. Ofwel, werk zelf mee aan een veiliger online omgeving voor onze kinderen.

Hoe doe je dat?
Op Veiliginternetten.nl staan alvast enkele handige tips. Zo raden ze onder meer aan om op je computer(s) ‘ouderlijk toezicht’ in te stellen, beperkingen in te stellen op je mobiele apparaten en Veiligheidsmodus op Youtube aan te zetten.

De site geeft bij deze tips wel stappenplannen voor verschillende apparaten en besturingssystemen, maar die zijn zeker niet uitputtend. Bekijk dus vooral of je de stappen kunt volgen, en google anders om de juiste manier te vinden om een en ander goed in te stellen.

Ook is het een goed idee om met elkaar eens te kijken op eSafety Kit.
Daar wordt vooral tegen de kinderen zelf gesproken en dat werkt vaak nog beter. Ook vind je daar zinnige links naar meer informatie over bijvoorbeeld veilig chatten.

Activiteiten
In Nederland wordt het symposium ‘Jongeren, Seks & Internet’ georganiseerd, gericht op jeugdhulpverleners, zorgcoördinatoren, mentoren, docenten, mediacoaches en andere geïnteresseerden. Welke invloed heeft online dating op het zelfbeeld van jongeren? Hoe praat je met jongeren over (shame) sexting? En hoe pak je het aan bij jongeren met een licht verstandelijke beperking?

Enkele nuttige links:
Safer Internet Day Nederland
Mijn kind online
Mediawijzer
Meldknop.nl
Veilig internetten
Better internet for kids

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden