Politie haalt ransomware-server offline

Deel dit artikel

,

De politie heeft een server offline gehaald waarmee internetcriminelen computers van mensen binnendrongen, vergrendelden en eigenaren losgeld aftroggelden om de computer weer aan de praat te krijgen.

De server verspreidde het Wildfire-virus. Honderden Nederlanders en Belgen zijn slachtoffer geworden van deze 'ransomware-server'. Samen hebben ze 70.000 euro aan losgeld betaald, meldt de Nationale Politie.

Het Team High Tech Crime van de politie trof op de server bijna 5800 sleutels aan van Nederlandse en Belgische slachtoffers. 236 slachtoffers hebben geld betaald voor een wachtwoord om de computer weer te ontgrendelen.

Door het offline halen van de server is de verbinding tussen de computers en de criminelen verbroken. De slachtoffers krijgen nu automatisch een bericht dat ze hulp kunnen krijgen via de website nomoreransom.org. Daar zijn codes te vinden waarmee mensen hun computer kunnen ontgrendelen. De site is sinds de start op 25 juli al bijna 300.000 keer bezocht en enkele honderden bezoekers hebben dankzij de site de macht over hun computer teruggekregen.

> Lees ook: Politie gaat slachtoffers ransomware helpen

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden