Banner fotowedstrijd scheurkalender

Pc-markt krimpt verder

Deel dit artikel

,

De krimp in de wereldwijde pc-markt zet ook in 2016 door. In het eerste kwartaal van het jaar gingen zo'n 10 procent minder pc's over de toonbank dan een jaar eerder.

Dat meldt NU.nl op basis van gegevens van de onderzoeksbureaus Gartner en IDC maandagnacht. Volgens Gartner was er sprake van een krimp van 9,6 procent, terwijl IDC zelfs spreekt van 11,5 procent.

Het totale aantal verkochte pc's kwam volgens Gartner uit op 64,8 miljoen stuks. Voor het eerst sinds 2007 werden er minder dan 65 miljoen pc's verkocht in één kwartaal, en voor het zesde kwartaal op rij krimpt de markt.

Volgens IDC werden er in het eerste kwartaal zelfs maar 60,6 miljoen pc's verkocht. De twee onderzoeksbureaus hanteren licht verschillende definities van de term 'pc' en komen daardoor op andere aantallen uit.

Lenovo
Lenovo blijft in ieder geval marktleider met een marktaandeel van rond de 20 procent, al had ook de Chinese fabrikant te maken met een krimp in de absolute verkopen.

HP is de op één na grootste pc-maker, gevolgd door Dell, met beiden meer dan 10 procent van de markt. Volgens IDC is Apple nummer 4 op de pc-markt, en staat Asus op plek 5. In de cijfers van Gartner zijn die twee omgedraaid.

De verkopen van Apple-computers zijn volgens IDC maar licht gedaald, en volgens Gartner was er zelfs sprake van een kleine groei. Daarmee pakte Apple een marktaandeel van ruim 7 procent.

Onderzoeker Linn Huang van IDC denkt dat er betere tijden voor de pc-markt aanbreken. Hij denkt dat er een "bescheiden herstel" plaats zal vinden in de komende maanden, omdat meer bedrijven hun pc's zullen vervangen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden