Banner fotowedstrijd scheurkalender

Kwart Europese internetters heeft last van online veiligheidsissues

Deel dit artikel

,

Een op de vier (25%) internetgebruikers in de Europese Unie heeft in 2015 wel eens te maken gehad met online veiligheidsproblemen als virussen, misbruik van persoonlijke gegevens, financiële perikelen of kinderen die toegang hadden tot ongepaste websites.

In Nederland lijken we een stuk beter beveiligd of een stuk voorzichtiger te zijn. In ons land ligt dat percentage namelijk maar op 11%. Alleen in Tsjechië ligt het percentage nog lager met 10%. Nederland is wel het land met minste malware-infecties: 6% tegen 21% gemiddeld. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat ter gelegenheid van Safer Internet Day op 9 februari.

Minste virussen in Nederland
Het vaakst voorkomende probleem is nog altijd een virus of andere vorm van infectie zoals een worm of trojan horse.  Vooral in Kroatië blijkt dat een veelvoorkomend probleem: maar liefst 41% van de internetgebruikers in dat land had in 2015 een geïnfecteerde computer. In Nederland was dat slechts 6%.

En hoewel 75% het afgelopen jaar dus geen problemen heeft gehad met online veiligheid blijven veel mensen voorzichtig. Ongeveer 1 op de 5 mensen doet niet aan online winkelen (19%) of aan online bankieren (18%) uit angst voor veiligheidsproblemen. Voor 13% is veiligheid de reden om niet te internetten met een mobiel apparaat via een onbekende wifi-verbinding.

Wie laat wat?
Vooral in Roemenië (35%) en Zweden (34%) zijn de mensen voorzichtig met online shoppen. Maar ook  in Nederland zijn we nog iets meer dan gemiddeld voorzichtig met online winkelen: 21% koopt nooit iets online uit veiligheidsoverwegingen.

Online bankieren wordt vooral door Duitsers (27%) en Portugezen (26%) gewantrouwd, hoewel men in Portugal online winkelen nog gevaarlijker acht met 30% die zegt dat niet te doen. In Nederland heeft 18% bezwaar tegen online bankieren.

Met je mobiel via een onbekende wifi-verbinding online gaan baart Nederlanders (22%), Letten (21%), Spanjaarden (20%) en Italianen (19%) meer zorgen dan andere Europeanen. Op Cyprus interesseert ze dat duidelijk bar weinig. Daar zegt slechts 1% dat niet te doen vanwege de veiligheid.


> Bekijk het rapport (pdf) van Eurostat

> Korte samenvatting in hoogtepunten

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden